szerző:
hvg.hu

14 történelmi régió, 50 kiállító, több mint 150 tétel és mesterkurzusok október 27-én a Magyar Nemzeti Múzeumban, avagy BORmedence a magyar–magyar borbarátság jegyében.

A Kárpát-medencei magyar borkultúra népszerűsítéséért 2017 decemberében sorakoztak fel első alkalommal a térség határon innen s túli borászai, hogy közösen mutassák meg magukat. A mostani sétálókóstolón is, ahol a Kárpát-medence legtöbb borvidéke bemutatkozik, fele-fele arányban lesznek az anyaországi és külhoni termelők. Az esemény díszvendégei a Bereg-vidéki (Kárpátalja) és a Badacsony, Szent György-hegyi (Balaton-felvidék) pincészetek.

©

A BORmedence külön kóstolósorral tiszteleg a száz éve született híres egri bornemesítő, Csizmazia Darab József  (1918–2013) emlékének, olyan általa keresztezett interspecifikus szőlőfajták boraival, mint a turán, néró, bianca, medina. A mesterkurzusok fókuszában a hagyományos Kárpát-medencei szőlő- és borfajták lesznek. A Kéknyelűt és társait, a vulkanikus Badacsonyt John Szabo magyar származású kanadai Master Sommelier mutatja be, a Fekete Leányka erdélyi, anyaországi és regáti (romániai) tételeit pedig Szakács-Orha Imre, erdélyi Master of Wine-jelölt. 

Bónusz: az idén először elkészül a Kárpát-medence bora a történelmi bortermő vidékeket képviselő. kiemelkedő borászok hagyományos fajtákból való borainak felhasználásával. A 2018-as közösségi bor olaszrizling-furmint házasítás, Balaton-felvidéki stílusban. A borászok és szakmai meghívottak október 28-án vakon lekóstolják az egyes beérkezett tételeket, majd együtt házasítják, és hozzák létre a közös bort Balatonfüreden. Az összetartozást jelképező bor palackozását 2019. június 4-re tervezik, és hivatalosan a BORmedence jövő őszi rendezvényén debütál.

 

   

 

 

  

 

 

      

   

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Egészségügyi államtitkár: Nem szűnik meg a Merényi kórház pszichiátriai osztálya

Egészségügyi államtitkár: Nem szűnik meg a Merényi kórház pszichiátriai osztálya

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Kamu egyenruhában, fegyverrel rabolt ki egy sofőrt három férfi – videó

Kamu egyenruhában, fegyverrel rabolt ki egy sofőrt három férfi – videó