szerző:
hvg.hu

A világon mindenütt ismert, fél évszázada megjelent Rubik-kockáról készített filmet az Insider magazin. Megszólalt maga a feltaláló is.

Mára az eredetileg nem is játéknak készülő és először Bűvös kockaként ismert tárgy a világ legnépszerűbb játéka. Világbajnokságokat rendeznek a gyors kirakásából: 2018 májusában egy fiatal ausztrál férfinak, Feliks Zemdeksnek erre mindössze 4,22 másodpercre volt szüksége. Mások napokat, heteket, hónapokat szánnak erre (sokszor sikertelenül). A kocka bevonult a popkultúrába: filmekben, animációs filmekben szerepelt.

A videóban megszólal Rubik Ernő, aki elmondta, hogy eredetileg szemléltető eszköznek szánta a diákjai számára a kockát. Szerinte a sikere abban áll, hogy felkelti a kreativitást, és felidézi a gyerekkorunkat. „Nagyon bonyolultnak tűnik, ha nem ismerjük a kirakása titkát, de pofonegyszerűnek, ha igen.”  Neki eredetileg – a film szerint – egy hónapig tartott, míg megoldotta először a saját találmánya rejtélyét.

A feltaláló arról is mesélt, hogy alig talált partnercéget arra, hogy forgalmazza a találmányát, mert nem látszott jó játéknak, túl bonyolultnak találták. „Miért vennének az emberek egy olyan játékot, amit nem képesek megoldani?” – mondták. Végül több mint 450 millió darabot adtak el belőle. A sikerén maga Rubik is meglepődött.

A filmben az is elhangzik, hogy 43 trillió különböző állása lehet a Rubik-kockának.

 

 

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Elkészült az önmagát kirakó Rubik-kocka – videó

Rubik Ernő mesteri találmányát ezúttal egy japán ezermester gondolta tovább. Az sem okoz neki gondot, ha jó alaposan felcserélik az oldalait, a kis szerkezet ebből is kivágja magát. Ráadásul segítség nélkül.

Nem kicsit arrogáns ez a luxusautós - videó

Nem kicsit arrogáns ez a luxusautós - videó

A pénzügyminiszter és a fideszes képviselők kihagyják a nyugdíjak késéséről szóló ülést

A pénzügyminiszter és a fideszes képviselők kihagyják a nyugdíjak késéséről szóló ülést

A Margitszigeten misézik Erdő Péter Szent Margit tiszteletére

A Margitszigeten misézik Erdő Péter Szent Margit tiszteletére

Még sosem gyilkoltak annyit Mexikóban, mint tavaly

Még sosem gyilkoltak annyit Mexikóban, mint tavaly

Váratlan fordulat: ma elbukhat az EU-s szabály, ami megváltoztatná az internetet

Váratlan fordulat: ma elbukhat az EU-s szabály, ami megváltoztatná az internetet

Majdnem harminc éve a leglassabb a kínai növekedés

Majdnem harminc éve a leglassabb a kínai növekedés