szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világon mindenütt ismert, fél évszázada megjelent Rubik-kockáról készített filmet az Insider magazin. Megszólalt maga a feltaláló is.

Mára az eredetileg nem is játéknak készülő és először Bűvös kockaként ismert tárgy a világ legnépszerűbb játéka. Világbajnokságokat rendeznek a gyors kirakásából: 2018 májusában egy fiatal ausztrál férfinak, Feliks Zemdeksnek erre mindössze 4,22 másodpercre volt szüksége. Mások napokat, heteket, hónapokat szánnak erre (sokszor sikertelenül). A kocka bevonult a popkultúrába: filmekben, animációs filmekben szerepelt.

A videóban megszólal Rubik Ernő, aki elmondta, hogy eredetileg szemléltető eszköznek szánta a diákjai számára a kockát. Szerinte a sikere abban áll, hogy felkelti a kreativitást, és felidézi a gyerekkorunkat. „Nagyon bonyolultnak tűnik, ha nem ismerjük a kirakása titkát, de pofonegyszerűnek, ha igen.”  Neki eredetileg – a film szerint – egy hónapig tartott, míg megoldotta először a saját találmánya rejtélyét.

A feltaláló arról is mesélt, hogy alig talált partnercéget arra, hogy forgalmazza a találmányát, mert nem látszott jó játéknak, túl bonyolultnak találták. „Miért vennének az emberek egy olyan játékot, amit nem képesek megoldani?” – mondták. Végül több mint 450 millió darabot adtak el belőle. A sikerén maga Rubik is meglepődött.

A filmben az is elhangzik, hogy 43 trillió különböző állása lehet a Rubik-kockának.

 

 

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Elkészült az önmagát kirakó Rubik-kocka – videó

Rubik Ernő mesteri találmányát ezúttal egy japán ezermester gondolta tovább. Az sem okoz neki gondot, ha jó alaposan felcserélik az oldalait, a kis szerkezet ebből is kivágja magát. Ráadásul segítség nélkül.

Prieger Zsolt: Operettországban a merész farkasból bármikor lehet engedelmes kutya

Prieger Zsolt: Operettországban a merész farkasból bármikor lehet engedelmes kutya

Csak nőkből fog állni Biden kommunikációs csapata

Csak nőkből fog állni Biden kommunikációs csapata

Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak

Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak