szerző:
Tóth Sándor

"A pizza több mint egy étel, a pizza kulturális jelenség” - ezzel a szlogennel nyílt pop up tárlat Brooklynban, ahol potom 35 dolláros belépőért még egy szelet is jár az amcsik egyik legkedveltebb harapnivalójából a látogatóknak.

 Az olaszok után az amerikaiak a legnagyobb hódolói a pizzának. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint azok a „pizzaőrületnek” szentelt műalkotások, amelyekből New Yorkban nyílt kiállítás a napokban. A chicagói pizzamúzeum pedig tematikus programokkal várja a rajongókat.

A 19. század második felében az USA-ba Dél-Olaszországból és Szicíliából bevándoroltakkal került a lepény - meg a Cosa Nostra jóétvágyú maffiózói - az Új Világba,és viharos gyorsasággal lett nnépszerű. A vastag, feltétben is húzósabb a chicagóiakat, a vékony tésztájú pedig New York lakóit hódította meg. Nem kellett sokat várni, hogy 1905-ben Manhattanben megnyíljon az első amerikai pizzéria, a Lombardi’s Pizza , hogy aztán se szeri, se száma legyen a hasonló műintézményeknek.

Nem is csoda, hogy kigyózik a sor október 13-tól Brooklynban a Museum of Pizza (MoPi), pop up tárlat bejáratánál. A hírek szerint a megnyitó óta folyamatos a MoPi látogatottsága, bár megoszlanaka dicsérő és elmarasztaló kritikák. A William Vale Hotelben berendezett ideiglenes kiállítást eléggé borsos áron – 35 dollárért, vagyis közel 10 ezer forintért – lehet megtekinteni. A gyűjteményt létrehozó társaság, a Nameless Network (Névtelen Hálózat) nem titkolt szándéka, hogy a közeljövőben egy állandó kiállítási helyre költöznek majd.

©

"A pizza több mint egy étel, a pizza kulturális jelenség” szlogennel hirdetett bemutató első termében egy pizzásdoboz gyűjtemény látható, majd a témához kapcsolódó interaktív szobák következnek, például egy "sajtbarlang" meg egy  pizza "beach".

©

 A megnyító előtt beharangozott egyedülálló művészeti élményt a pizza art gallery szolgáltatja: ikonikus darabjai közt fedezhető fel Andrew W.K. kézzel festett, pizzaszeletet formázó elektromos gitárja. Az ESP Guitar Company által 2012-ben készített hangszer pontosan olyan, mint a New York Style Pizza Supreme Deluxe  egy szelete, fekete olajbogyóval, gombával, mozzarellával, pepperonival és a zenész kedvenc jalapeño paprikájával. A művészek közül nem egy egészen intim kapcsolatot mutat fel a pizzával, ilyen egy palesztin-ausztrál fotós Sex and Takeout című képe, egy meztelenül fekvő nővel és egy óriási pizzaszelettel. Míg a Jersey Cityből származó művész, Hein Koh műalkotása a misztikus pizzát (Mystic Pizza) jeleníti meg. Persze a kiállításon mindenki készíthet saját pizzás szelfit is, végül pedig a 35 dolcsis belépőért jár egy szelet a felmagasztalt harapnivalóból.

©

Egészen más jelleggel, a pizza amerikai történetét feldolgozó célzattal jött létre már két évvel ezelőtt, 2016-ban a chicagói U.S. Pizza Museum a Roosevelt Gyűjteményben. Mostani őszi programjában az állandó kiállítás mellett ingyenes rendezvények, beszélgetések, könyv- és filmbemutatók, paródiaestek szerepelnek – természetesen minden a nagy kedvencről  szól. Íme, étvágygerjesztőként a kínálat: Slice (Szelet) címmel egy friss vígjáték-horror filmkomédia; Pizza City USA - Steve Dolinsky éttermi- és ételszakíró könyvének bemutatója; Leo Spizzirri, az Észak-Amerikai Pizza és Kulináris Akadémia mesterképzője, az egyik legnevesebb pizzasütő (pizzaiolo) estje; Érvek és sérelmek (Arguments & Grievances) vitaműsor többek között arról, kerülhet-e ananász a pizzára; a múzeum vendége lesz a Chicago Pizza Boss mobil olasz pizzériajárgánya; végül és nem utolsósorban a jelmezes, ijesztő halloweeni pizzaparty sokkolja a pizzaimádókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kézilabda-vb: döntetlenre mentettek Nagy Lászlóék

Kézilabda-vb: döntetlenre mentettek Nagy Lászlóék

Theresa May vereséget szenvedett, mégis megugrott az angol font

Theresa May vereséget szenvedett, mégis megugrott az angol font

Visszavonul a csehek világklasszis kapusa

Visszavonul a csehek világklasszis kapusa

Fotók: Klimt-domborművet találhattak egy nagykörúti lakásban

Fotók: Klimt-domborművet találhattak egy nagykörúti lakásban

Maradandó egészségkárosodás és jogellenes bilincshasználat miatt is fizetett kártérítést a rendőrség

Maradandó egészségkárosodás és jogellenes bilincshasználat miatt is fizetett kártérítést a rendőrség

Nemet mondott a kormány Mészáros Lőrinc gyerekeinek kórházfejlesztésére

Nemet mondott a kormány Mészáros Lőrinc gyerekeinek kórházfejlesztésére