szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

"A pizza több mint egy étel, a pizza kulturális jelenség” - ezzel a szlogennel nyílt pop up tárlat Brooklynban, ahol potom 35 dolláros belépőért még egy szelet is jár az amcsik egyik legkedveltebb harapnivalójából a látogatóknak.

 Az olaszok után az amerikaiak a legnagyobb hódolói a pizzának. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint azok a „pizzaőrületnek” szentelt műalkotások, amelyekből New Yorkban nyílt kiállítás a napokban. A chicagói pizzamúzeum pedig tematikus programokkal várja a rajongókat.

A 19. század második felében az USA-ba Dél-Olaszországból és Szicíliából bevándoroltakkal került a lepény - meg a Cosa Nostra jóétvágyú maffiózói - az Új Világba,és viharos gyorsasággal lett nnépszerű. A vastag, feltétben is húzósabb a chicagóiakat, a vékony tésztájú pedig New York lakóit hódította meg. Nem kellett sokat várni, hogy 1905-ben Manhattanben megnyíljon az első amerikai pizzéria, a Lombardi’s Pizza , hogy aztán se szeri, se száma legyen a hasonló műintézményeknek.

Nem is csoda, hogy kigyózik a sor október 13-tól Brooklynban a Museum of Pizza (MoPi), pop up tárlat bejáratánál. A hírek szerint a megnyitó óta folyamatos a MoPi látogatottsága, bár megoszlanaka dicsérő és elmarasztaló kritikák. A William Vale Hotelben berendezett ideiglenes kiállítást eléggé borsos áron – 35 dollárért, vagyis közel 10 ezer forintért – lehet megtekinteni. A gyűjteményt létrehozó társaság, a Nameless Network (Névtelen Hálózat) nem titkolt szándéka, hogy a közeljövőben egy állandó kiállítási helyre költöznek majd.

©

"A pizza több mint egy étel, a pizza kulturális jelenség” szlogennel hirdetett bemutató első termében egy pizzásdoboz gyűjtemény látható, majd a témához kapcsolódó interaktív szobák következnek, például egy "sajtbarlang" meg egy  pizza "beach".

©

 A megnyító előtt beharangozott egyedülálló művészeti élményt a pizza art gallery szolgáltatja: ikonikus darabjai közt fedezhető fel Andrew W.K. kézzel festett, pizzaszeletet formázó elektromos gitárja. Az ESP Guitar Company által 2012-ben készített hangszer pontosan olyan, mint a New York Style Pizza Supreme Deluxe  egy szelete, fekete olajbogyóval, gombával, mozzarellával, pepperonival és a zenész kedvenc jalapeño paprikájával. A művészek közül nem egy egészen intim kapcsolatot mutat fel a pizzával, ilyen egy palesztin-ausztrál fotós Sex and Takeout című képe, egy meztelenül fekvő nővel és egy óriási pizzaszelettel. Míg a Jersey Cityből származó művész, Hein Koh műalkotása a misztikus pizzát (Mystic Pizza) jeleníti meg. Persze a kiállításon mindenki készíthet saját pizzás szelfit is, végül pedig a 35 dolcsis belépőért jár egy szelet a felmagasztalt harapnivalóból.

©

Egészen más jelleggel, a pizza amerikai történetét feldolgozó célzattal jött létre már két évvel ezelőtt, 2016-ban a chicagói U.S. Pizza Museum a Roosevelt Gyűjteményben. Mostani őszi programjában az állandó kiállítás mellett ingyenes rendezvények, beszélgetések, könyv- és filmbemutatók, paródiaestek szerepelnek – természetesen minden a nagy kedvencről  szól. Íme, étvágygerjesztőként a kínálat: Slice (Szelet) címmel egy friss vígjáték-horror filmkomédia; Pizza City USA - Steve Dolinsky éttermi- és ételszakíró könyvének bemutatója; Leo Spizzirri, az Észak-Amerikai Pizza és Kulináris Akadémia mesterképzője, az egyik legnevesebb pizzasütő (pizzaiolo) estje; Érvek és sérelmek (Arguments & Grievances) vitaműsor többek között arról, kerülhet-e ananász a pizzára; a múzeum vendége lesz a Chicago Pizza Boss mobil olasz pizzériajárgánya; végül és nem utolsósorban a jelmezes, ijesztő halloweeni pizzaparty sokkolja a pizzaimádókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Reggel óta titok övezi Orbán nagyon fontos hibabejelentő telefonszámát

Reggel óta titok övezi Orbán nagyon fontos hibabejelentő telefonszámát

A járvány a metróközlekedést is veszélyezteti

A járvány a metróközlekedést is veszélyezteti

Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele

Olyan magas pontszámot kapott a 17 éves Elon Musk az alkalmassági tesztjére, hogy megismételtették vele