szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nappal azután, hogy nyilvánosan is bejelentette, halálos beteg, elhunyt.

Bár a mozikban nagy sikerrel most is futó életrajzi film (ami nekünk több szempontból sem nagyon tetszett) tulajdonképpen arra épít, hogy az 1985-ös Live Aid koncert előtt mondta meg a társainak az énekes a betegségét, valójában akkor még ő sem tudott erről. Azt ugyanis egy vagy inkább két évvel később (egyes források ezt, mások azt állítják) diagnosztizálták nála. Talán a leginkább Mercury partnerének hihetünk, Jim Hutton szerint ez 1987 áprilisának végén történt.

1988 után már szinte alig mutatkozott a nyilvánosság előtt. Közben folyamatosan dolgozott a Queen svájci és londoni stúdiójában, ekkor készült a zenekar The Miracle (1989) és Innuendo (1991) című lemeze.

Időnként megjelentek lesifotósok képei róla, ezeken egyre soványabb volt, így megindultak a találgatások is egészségi állapotával kapcsolatban.

A zenekar tagjaival 1989. május 22-én tudatta az állapotát. Az utolsó Queen-munka, melyben részt vett, a These Are the Days of Our Lives dal videóklipje volt. Ekkorra már szembeötlő volt leromlott egészségi állapota, bőrét a Kaposi-szarkóma sebei lepték el. 1991 őszén, soványan és betegen már azzal a tudattal énekelte szalagra a Queen drámai dalait, hogy azokat a közönség már csak a halála után fogja hallani.

„Mivel az elmúlt két évben annyiféle találgatást olvastam a lapokban, szeretném bejelenteni, hogy a vizsgálatok HIV-pozitívnak mutattak és AIDS-ben szenvedek. Úgy tartottam helyesnek, hogy nem hozom nyilvánosságra a dolgot, azok érdekében, akik a környezetemben élnek. De eljött az idő, hogy barátaim és rajongóim megtudják az igazat, és remélem mindenki csatlakozik hozzám, orvosaimhoz és mindazokhoz, akik szerte a világon küzdenek ez ellen a szörnyű kór ellen” – tudatta a világgal Freddie Mercury 1991. november 23-án.

Az egész világ megdöbbent, a háza előtt fotósok és operatőrök százai és óriási tömeg gyűlt össze.

1991. november 24-én, vasárnap este elhunyt.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!