szerző:
hvg.hu

A verseny január végén lesz Lyonban, ahol kétévente mérik össze tudásukat a kontinentális elődöntőkről továbbjutott versenyzők.

A balatonszemesi Kistücsök fiatal séfje, Pohner Ádám képviseli majd csapatával Magyarországot a Bocuse d'Or lyoni döntőjén. 

A torinói európai előválogatót követően a versenyre kijutott csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, commis (segítő) Csillag Richárd (Kistücsök), a coach Segal Viktor.  Az idei versenytéma a ’70-es évek francia konyhájának egyik ismert fogása, a chartreuse, amely zöldségalapokra épül, és hússal, vadakkal vagy tengergyümölcseivel lehet kiegészíteni. Csúcsgasztronómiai szintre a zöldségek dekorációjával, rétegezésével és összhangjával emelhető ez az étel.

A döntő előtt a versenyzők a zöldségeket a METRO erre felállított piacáról szerzik majd be, és a fogás felét az innen választott hozzávalóknak kell kitennie.   

Tavaly nyáron a szakácsverseny európai döntőjén Norvégia nyert, a második helyen Svédország, a harmadikon Dánia csapata végzett. A világdöntőbe a 8. helyen végzett Magyarország is bejutott.

A Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook-oldala szerint a magyar csapat az első napon, azaz január 29-én, második rajtolóként indul majd.

Ezúttal is két ételt kell majd elkészítenük a csapatoknak: a tányértéma a zöldség chatreuse, amelyet meghatározott kagylófélékkel kell majd elkészíteni. Ehhez minden csapat rendelkezésére áll 32 db fésűkagyló, 60 db szívkagyló, 18 db osztriga és 60 db feketekagyló, ezeket lehetőség szerint mind fel kell használni. Az ételhez csak a versenypiacon elérhető zöldségek használhatók fel.

A döntő előtt a versenyzők a zöldségeket a METRO helyszíni piacáról szerzik be. A téma egyébként a tavaly augusztusban elhunyt, az évszázad szakácsának nevezett Joël Robuchon-nak állít emléket, aki éttermeivel ez idáig a legtöbb, szám szerint 31 Michelin-csillagot szerezte és tartotta meg élete során. Ő modernizálta ezt az eredetileg  Antonin Caréme (Talleyrand, Napoleon szakácsa volt, és a francia konyha egyik alapművének - L'art de la cuisine au XIX. siécle - megalkotója) nevéhez köthető,anno előételnek szánt fogást, megtartva klasszikus eredetét. 

A hústál kötelező alapanyaga a csontos borjúkaraj lesz (5 csonttal) és már az is biztos, hogy az ételhez a csontot is fel kell használni, sőt, együtt is kell főzni vele.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Együttesen verte meg az orvost a család, mert szerintük túl sokat kellett várni

Együttesen verte meg az orvost a család, mert szerintük túl sokat kellett várni

Továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

Megszabadult a Banksy-graffititől a frusztrált garázstulaj

Megszabadult a Banksy-graffititől a frusztrált garázstulaj

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben