szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A férfi maga építette kunyhóját tavaly elbontatta az önkormányzat, de helyiek összefogásával új otthont kapott.

A helyiek összefogásával lett lakása és munkája egy hajléktalan férfinak Pécsett – írja az Abcúg. A hajléktalan férfi, János azután vesztette el otthonát, egy önkormányzati lakást, hogy meghaltak a szülei, az önkormányzat ugyanis visszavette a lakást. A férfi elvált, egy lánya van, aki azonban nem tudott segíteni apja gondjain, az eredetileg kárpitos férfi így előbb az alkalmi munkákból összeszedett pénzéből egy garázst bérelt Pécs Uránváros nevű részén, majd az utcára került, egy barátjával közösen egy viskót is építettek maguknak a környéken.

Miután barátja visszament a szüleihez, a férfi egyedül élt a kunyhóban, ezt azonban tavaly augusztusban az önkormányzat elbontatta. A hatóság többször értesítette előtte a férfit, aki kérvényezte, hogy maradhasson, de végül végül mégis lebontották a viskót, mert közterületen volt, és nem felelt meg a lakhatási feltételeknek.

A férfinak egy 21 éves polgárőr, Balázs segített új otthont találni: a Facebookon kért segítséget, a felhívására pedig többen is jelentkeztek, egy férfi ráadásul felajánlotta a Pécs Nagyárpád nevű részén lévő présházát, ahova János beköltözhetett. A szőlőhegyen lévő garzonlakás méretű házikóhoz egy lakószoba, egy konyha és egy kert is tartozik, a városba bejutni viszont egy órába telik, Jánosnak így most egy biciklit is szereztek, hogy gyorsabban tudjon közlekedni.

A férfinak az új lakhelyen csak a villanyszámlát kell fizetnie, illetve rendben kell tartania a kertet, vizet kannákban hordanak neki, a főzéshez pedig gázpalackot kapott. A lakás bútorozott, hűtő is van, a Facebookon szerveződő segítőktől pedig több adományt is kapott, tűzifát, ruhát, élelmiszert.

A férfinak már munkája is lett, közmunkásként két hete Pécs belvárosában sepri az utcákat, és üríti a köztéri kukákat, így állandó, 55 ezer forintos jövedelme is lett.

(A borítókép illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!