szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem egyszerű feladat új életet lehelni egy leégett épületbe.

Peter Füssenich nagyon sokat tud a kölni dómról, ő felügyeli ugyanis a gótikus katedrális építési munkálatait, így szakértőként nyilatkozott a német RTL-nek a hétfőn leégett Notre-Dame kilátásairól. Szerinte a párizsi főszékesegyház újjáépítése évekig, sőt évtizedekig eltarthat, legalábbis ennyi időre lesz szükség, amíg a tűz okozta károkat teljesen el lehet tüntetni.

A kölni dóm szemléletes példája a felújítási munkálatok időigényességének: az épület komolyan megsérült a második világháborúban, a javítása pedig hetven évvel később még mindig tart.

Füssenich egyébként szépen tisztelgett a Notre-Dame előtt, amikor azt mondta: a mostani tragédia európai léptékű, hiszen a párizsi katedrális rengeteg más templomot inspirált szerte Európában. „Amikor az utolsó követ beleépítették a Notre-Dame-ban, az elsőt követ elhelyezték itt Kölnben, ebben az értelemben tehát ez mindannyiunkra hatással van” – mondta a szakértő.

A székesegyházban pusztító tűzvészről szóló további cikkeinket itt érheti el

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!