szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hat évre küldték a rácsok mögé, amiért egy állami acélgyár ellen tiltakozott a közösségi oldalon.

Hat év börtönre ítélték Vietnamban csütörtökön Nguyen Ngoc Anh-ot, a hanoi kormány egyik bírálóját. Az Európai Unió a Facebook-bejegyzései miatt elítélt férfi azonnali szabadon bocsájtását követelte.

A véleménynyilvánítás szabadsága emberi jog és döntő jelentőségű az átláthatóság, a társadalmi igazságosság és a jólét biztosításához - közölte Federica Mogherininek, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének egyik szóvivője. Az ítélettel Vietnam megsérti saját alkotmányát és nemzetközi kötelezettségeit is - tette hozzá a szóvivő, aki aggasztónak nevezte a fejleményeket.

"Az Európai Unió elvárja a vietnami hatóságoktól, hogy haladéktalanul engedjék el Nguyen Ngoc Anh urat és más olyan bloggereket és emberi jogi aktivistákat, akiket azért börtönöztek be, mert békésen kifejezték véleményüket" - mondta az uniós szóvivő. "Nguyen Ngoc Anh jogát véleménye békés kifejezésére a vietnami alkotmány biztosítja" - fűzte hozzá.

A dél-vietnami Ben Tre tartomány bírósága szerint a garnélarák-tenyésztő "államellenes információkat és dokumentumokat gyűjtött, tárolt, terjesztett, illetve hozott nyilvánosságra". Az ítéletet a törvényszék Anh közösségi hálón folytatott tevékenységével indokolta.

A 39 éves férfi egy állami acélgyár ellen tiltakozott, amely állítása szerint több száz tonna halat pusztított el tevékenységével az indokínai ország partvidékén - közölte a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet. Emellett Anh kampányolt a politikai foglyok szabadlábra helyezése érdekében is.

Az egypártrendszerben működő Vietnam kommunista vezetése igyekszik elhallgattatni a kormánykritikus hangokat. A The 88 Project amerikai székhelyű megfigyelőközpont úgy tudja, több mint kétszáz politikai fogoly raboskodik az ország börtöneiben. A hanoi vezetés ugyanakkor váltig azt állítja, hogy senkit sem tartanak fogva politikai meggyőződése miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!