szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Merész lenne azt állítani, hogy az erősen szennyezett levegő meddőséget okozhat, de egy friss kutatás szerint elképzelhető, hogy a rossz levegő nincs jó hatással a nők termékenységére.

A Modenai Egyetem által 1318 olasz nőn elvégzett tesztek szerint bár a meddőségnek még mindig a legmeghatározóbb tényezője az életkor, az olasz kutatók úgy vélik, hogy az erős légszennyezésnek való napi kitettség szintén hatással lehet a termékenységre, méghozzá negatív értelemben.

A kutatók az anti-Müller hormon (AMH) koncentrációját mérték, amely a petefészekben szabadul fel, és fontos indikátora a női meddőségnek. Szintje összefügg a petefészekben található életképes petesejtek számával. Azt látták, hogy az AMH szintje 25 éves kor felett csökkenni kezdett, és azt is, hogy az életképes petesejtkészlet súlyos megfogyatkozásának megemelkedett kockázatával jár a magasabb légszennyezettség (elsősorban a finomméretű porszemcsék és nitrogén-oxidok koncentrációját vették figyelembe). Ebből következik, hogy azoknak a nőknek alacsonyabb lehetett az AMH-szintje, akik magasabb légszennyezettségű területen éltek.

Richard Anderson, az Edinburghi Egyetem kutatója szerint a korrelációt mérő kutatás nem mutat ki egyértelmű ok-okozati összefüggést a meddőség és a rossz levegő között, hiszen nem vettek a kutatók minden körülményt figyelembe. Lehetséges például, hogy azoknak a nőknek az életmódjuk eleve károsabb, akik légszennyezettebb lakóhelyen élnek, mert például rosszabbak az anyagi körülményeik, ezért helytelenebbül táplálkoznak, vagy esetleg többet dohányoznak.

Ugyanakkor – mondja Anderson – a friss kutatási eredmények jelölhetik azt, hogy a magas légszennyezettségnek kitett nőknek kevesebb a lehetőségük arra, hogy családot alapítsanak, és elképzelhető, hogy hamarabb érik el a menopauzát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
PSZ: Volt, hogy a takarítónőt beküldték az órára a gyerekekre vigyázni, annyian betegedtek meg

PSZ: Volt, hogy a takarítónőt beküldték az órára a gyerekekre vigyázni, annyian betegedtek meg

362,6-os euróárfolyamra gyengült a forint

362,6-os euróárfolyamra gyengült a forint

Még a nyár előtt bevezethetik az EU-ban a digitális oltási igazolványt

Még a nyár előtt bevezethetik az EU-ban a digitális oltási igazolványt