szerző:
Vándor Éva
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lehet-e életfogytiglani börtönbüntetésre ítélni egy 16 éves elkövetőt?

Van abban valami zavarba ejtő, amikor a Kim Kardashianhoz hasonló celebek nem diétákról és sminkelésről nyilvánítanak véleményt. Sok millió követővel a közösségi oldalakon minden szavuknak súlya van, és a marketingértékét már alaposan beárazta a piac annak, hogy mit jelent az eladásoknak, ha egy rúzst dicsérnek. Most viszont egy újabb területnek kell felmérnie a celebek befolyásának a súlyát Amerikában: az igazságszolgáltatásnak és a törvényalkotásnak.

Abban ugyanis, hogy az elmúlt napokban az Egyesült Államok egy 30 éves nő szabadulásáról és tanulságokkal alaposan megpakolt történetéről beszélt, nem elhanyagolható szerepe volt annak, hogy olyan hírességek emelték fel a szavukat a szerintük igazságtalan igazságszolgáltatás ellen, mint Rihanna, Cara Delevingne, Snoop Dogg, Amy Schumer, Alyssa Milano és persze Kim Kardashian – aki az amerikai igazságszolgáltatási rendszer reformjának ügyében már a Fehér Házban is járt Donald Trumpnál.

Lehet, hogy sokan épp miattuk hallottak először Cyntoia Brownról, aki az életének a felét börtönben töltötte, de ez nem jelenti azt, hogy Brown történetének ne lennének a celebek érdeklődésének személyes szála mellett nagyon mélyre nyúló társadalmi és közéleti vonatkozásai.

Tizenhat év, egy lövés

2004. augusztus 7-én a Nashville-i rendőrség egy 911-es hívásra reagálva kivonult egy Johnny Allen nevű ingatlanügynök házához. A 43 éves férfinak már csak a meztelen holtestét találták meg: egészen közelről fejbe lőtték az ágyában. Másnap korán reggel megtalálták az egyik parkolóban az autóját, és a gyilkossággal kapcsolatban letartóztatták Cyntoia Brownt. Cyntoia Brown 16 éves volt ekkor. Ezen a ponton érdemes kicsit jobban megismerkedni ennek a 16 évnek a történetével.

©

Cyntoia Brown 1988-ban született Nashville-ben, Tennesse államban. Nehéz csomaggal indult neki az életnek. Az anyja 16 évesen esett teherbe vele, és mivel végigitta a terhességét, Cyntoia magzati alkoholszindrómával született. A szexuális erőszak lényegében végigvonult a családon: az anyja és a nagyanyja is áldozat volt, és később ő is az lett.

Cyntoia Brown néhány hónapos volt, amikor az anyja lemondott róla, nevelőcsaládok adták kézről kézre, míg végül örökbe fogadták. Ő viszont már szét volt esve, tizenévesen megjárta az alkohol- és a drogelvonót, és különböző mentális problémákkal küzdött. Többször megszökött, bántalmazták és megerőszakolták.

2004-ben, néhány héttel a gyilkosság előtt jött össze egy 24 éves férfival, Garion McGlothennel, a főállású stricivel és bűnözővel, akit csak Kutthroatként (Gyilkosként) emlegettek. A kapcsolatuk szexuálisan, fizikailag és érzelmileg is bántalmazó volt. A férfi többször emelt rá fegyvert, előfordult az is, hogy ájulásig fojtogatta, és prostitúcióra kényszerítette a 16 éves lányt. „Elmagyarázta nekem, hogy néhányan kurvának születnek, én is annak születtem, egy ribanc vagyok, és senkinek sem kellek, csak neki, úgyhogy a legjobb, amit tehetek, hogy megtanulom, hogyan lehetek jó kurva” – idézte fel a kontextust az egyik vallomásában.

A férfi augusztus 6-án is ráparancsolt, hogy menjen, és keressen pénzt. Cyntoia Brown ezt tette. Johnny Allen 150 dollárt kínált a szolgálataiért. Brown 16 éves volt ugyan, de nagykorúnak hazudta magát. Akkor találkoztak először, a férfi elvitte a házába, elmondta, hogy mesterlövész volt a hadseregben, megmutatta a lánynak a fegyvereit, vacsoráztak, tévéztek, és aztán, amikor ágyba kerültek, a lány elmondása szerint bepánikolt, hogy a férfi bántani fogja, miután az az éjjeliszekrényből ki akart venni valamit. A stricijétől kapott fegyverrel ezért lelőtte. A vallomásában azt mondta, önvédelemből tette, a vád szerint viszont a rablás volt az igazi motivációja, miután Allen pénztárcájával és néhány fegyverével, valamint az autójával menekült el a helyszínről.

Az esküdtszék fekete-fehéren ítélte meg a történet, összekapcsolva egy prostituáltat egy rablással, illetve egy hidegvérű gyilkossággal. Az árnyalatoknak már nem nagyon maradt hely.

©

Kiskorú bűn, nagykorú ítélet

Cyntoia Brown ügyében végül 2006-ban született ítélet, az esküdtszék bűnösnek találta, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A tárgyaláson jogilag is felnőttként kezelték a gyilkosságot 16 évesen elkövető Brownt. Az ítélet Tennessee állam törvényének értelmében azt jelentette, hogy 60 évet kellett volna börtönben töltenie, és legkorábban 51 év múlva kérvényezhette volna a szabadlábra helyezését.

Ezt azonban a celebek felszólalása mellett felgyorsította egy 2011-ben készült dokumentumfilm is. A PBS közszolgálati csatornán bemutatott Me Facing Life: Cyntoia’s Story című film megpróbált olyan bonyolult témákat szétszálazni, mint a kiskorúak igazságszolgáltatásának a reformja, a tárgyalótermi előítéletesség (Cyntoia Brown színesbőrű szexmunkás volt, sok-sok hátrányból építkezett az ügyének a megítélése), valamint foglalkozott azzal is, hogy társadalmilag mennyire védtelenek azok a veszélyeztetett nők, akiket a szexkereskedelem beszippant. Dan Birman filmjének konkrét eredménye is lett: a 18 éven aluli gyerekeket például már nem lehet prostitúció miatt bíróság elé állítani.

Ha Cyntoia Brownt ma tartóztatnák le, akkor a szexkereskedelem fiatalkorú áldozatának tekintenék.

Ez a szemléletváltás, állítják jogvédők, azért is lenne fontos, mert a Cyntoia Brownéhoz hasonló élethelyzetben minden évben lányok és fiatal nők ezrei találják magukat. A szexkereskedelem áldozatainak segítséget nyújtó egyik szervezet becslése szerint 2017-ben több mint tízezren voltak érintettek. Hogy a probléma nagyságrendje még komolyabb legyen: Tennessee államban, ahol Brownt bíróság elé állították és elítélték, 2018-ban már a szexkereskedelem számított a második leggyorsabban növekvő bűncselekménynek a drogkereskedelem után. Az áldozatok negyedének pedig akad valamilyen dolga a bűnügyi igazságszolgáltatással, még ha nem is olyan súlyos bűncselekmény miatt, mint Cyntoia Brown esetében. A jogvédők szerint éppen ezért az igazságügyi reformnak figyelembe kell vennie a szexkereskedelem áldozatainak a traumáját. A Brown-ügy hatására az egyik Tennessee állambeli képviselő egy olyan törvényjavaslatot szeretne előterjeszteni, amely megakadályozná, hogy felnőttként emeljenek vádat olyanok ellen, akik fiatalkorúként követtek el erőszakos bűncselekményt, amennyiben szexkereskedelem áldozatai voltak.

Cyntoia Brown története a Me Too mozgalomnak is egy fontos leágazása lehet. A mozgalom alapítója, Tarana Burke arra hívta fel a figyelmet, hogy szerte az országban rengeteg Cyntoia Brown van, nagyon sok kis- és fiatalkorú lány esik a szexkereskedelem áldozatává. És miközben hihetetlennek tűnhet, hogy egy szexuálisan kihasznált fiatalkorú életfogytiglani börtönbüntetést kap, ezeknek az eseteknek a megítélésében nagyon sokat számít, hogy valakit, mint Cyntoia Brown felnőttnek és bűnözőnek tekintünk, vagy gyereknek és áldozatnak – írta Burke.

©

Az egyik Tennessee államban működő jogvédő csoport vezetője a CNN-nek felidézte, hogy az ügy eredeti jegyzőkönyveiben nagyon sokszor előfordul a tinédzser prostituált kifejezés. „Ma már tudjuk, olyan, hogy tinédzser prostituált nem létezik, mert egy tinédzser hiheti azt, hogy az ő döntése és ötlete volt, hogy naponta többször megerőszakolják, és valaki másnak adja oda a pénzt, amit kap, de elég világos, hogy mindemögött ott egy felnőtt, aki manipulálja és kihasználja”.

Cyntoia Brown az eddigi élete felét börtönben töltötte. A most 31 éves nőnek Bill Haslam, Tennessee állam kormányzója januárban adott kegyelmet, többek között arra hivatkozva, hogy az életfogytiglani büntetése túl szigorú volt, és Brown rendkívüli lépéseket tett, hogy újraépítse az életét. Brown múlt héten szabadult. Azt mondta, minden tőle telhetőt meg fog tenni azért, hogy visszaigazolja a kormányzó belé vetett bizalmát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Átadjuk Szlovákiának a szerbeket, akik halálra vertek egy férfit Pozsonyban

Átadjuk Szlovákiának a szerbeket, akik halálra vertek egy férfit Pozsonyban

Néztek, mint a revüben – "Eljött a paradicsom", 1989. december 18.

Néztek, mint a revüben – "Eljött a paradicsom", 1989. december 18.

Ötös lottó: ha páratlan számot ikszelt be, esélye sem volt milliárdossá válni

Ötös lottó: ha páratlan számot ikszelt be, esélye sem volt milliárdossá válni

Pokoli meleg van Ausztráliában

Pokoli meleg van Ausztráliában

Halálos baleset az M5-ösön

Halálos baleset az M5-ösön

Adventi mesenaptár – december 15.

Adventi mesenaptár – december 15.