szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai Kenny és Amy csak azért utaztak Budapestre, hogy itt kössék össze az életüket.

Megható történetről számolt be a Budapesti Zsidó Hitközség honlapja. Az amerikai Kenny Glück édesapjának életét 1944-ben Raoul Wallenberg mentette meg, a fiú ezért most visszatért Budapestre, hogy itt vegye feleségül menyasszonyát.

Kenny nyíregyházi születésű édesapja még gyerek volt, amikor 1944-ben Raoul Wallenbergnek köszönhetően svéd védő-útlevelet kapott, és számos társával együtt így menekült meg attól, hogy a nácik elvigyék.

Túlélte a holokausztot, majd Svédországból az Egyesült Államokba költözött, ahol családot alapított. Fia, az ortodox neveltetésben felnövő Kenny és kedvese Amy ezért úgy döntöttek, hogy ott fogadnak egymásnak örök hűséget, ahol csodával határos módon Kenny édesapja megmenekült.

Amy és Kenny kedden, a Bethlen téri zsinagóga teraszán felállított hüpe alatt örök hűséget fogadott egymásnak. A család az internetnek köszönhetően élőben nézte a szertartást.

Kenny és Amy hazautazásuk előtt ellátogattak a Dohány zsinagógában lévő Wallenberg kertbe, ahol elhelyezték az emlékezés kövét, majd Nyíregyházára is, ahol korábban mindenki ismerte a Glück nevet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!