szerző:
Horn Andrea
Tetszett a cikk?

A kollekcióban a magyar identitás, a különleges Nubu-dizájn és a vendéglátók felé mutatott tisztelet találkozik a tervezők szerint.

A zsűri tagjai
Szilágyi Áron kardvívó, Nánási Pál fotós, Varga Kata parakajakozó, Verrasztó Evelyn úszó, Harmati Hedvig, a MOME tanszékvezetője, Lakatos Márk stylist, Maróy Krisztina, a Glamour alapító-főszerkesztője

Harmadszor választották ki pályázat útján a magyar olimpiai csapat hivatalos formaruháit, a most bemutatott darabokban vonulnak majd a küldöttség tagjai a 2020-as tokiói játékok megnyitóján. A nyolc pályázó közül a Nubu, a Nanushka és a Tomcsányi kollekciója került shortlistre,

a nyolctagú zsűri pedig a Nubu ruháit találta a legmegfelelőbbnek az alkalomra.

©

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Kulcsár Krisztián a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusán tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, a transzparencia hajtotta őket, amikor úgy döntöttek, hogy ismét pályázat útján és szakmai zsűri döntése alapján választják ki a formaruhák tervezőit. Azt is elárulta, hogy a végeredményt igyekeztek a legnagyobb titokban tartani: őt is hiába faggatta a családja még szerda este is, hogy mondja el, melyik kollekció lett a befutó.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság vezetője szerint a parasportolók számára más szempontok is fontosak, mint az épeknek, például egy kerekesszékesnek nem mindegy, hogy a zakója, inge ujja milyen anyagból készül, milyen színű, hiszen a kerék összepiszkolhatja. Egy amputált, csonka végtagú sportoló pedig olyan ruhát szeretne, amely nem mutat túl sokat, nem válik benne feltűnővé. Szabó úgy látja, hogy a formaruha emellett tartást, önbizalmat, hitet is ad a sportolóknak, ami hozzájárulhat a jó eredményekhez.

©

A shortlistes tervezők bemutatkozása után Lakatos Márk és Verrasztó Evelyn jelentette be a végeredményt. Lakatos szerint a zsűritagok hosszas vitát követően hozták meg a döntésüket, szerintük a Nubu kollekciójában valósult meg a legtöbb azokból a szempontokból, amelyek egy olimpiai megnyitón viselt ruhánál fontosak. A zsűri olyan ruhát keresett, amelyek látványosak, sportosan elegánsak, variálhatóak, könnyen kezelhetők, jól adaptálhatóak a különféle alkatú sportolókra, és nem utolsósorban kényelmesek.

A győztes tervezők, Garam Judit és Kovács Adél azt mondták, három pillérre alapozva készítették a kollekciót: a magyar identitásra, a különleges Nubu-dizájnra és a házigazdák felé mutatott tiszteletre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Décsi Juli Plázs

Egy hely, ahol a férfiakat durván lenyomják a nők

Többek közt Görög Zita, Dobó Kata, Ónodi Eszter mutatta be a vezető magyar divattervezők új kollekcióit Magyarország legnagyobb divateseményén, a vasárnap véget ért Marie Claire Fashion Days-en. A magyar tervezők kollekcióiból az is kiderült, hogy a férfiak idehaza még mindig alig jönnek számításba, ha divatról van szó.

Müller Cecília: Ne járkáljunk céltalanul fel-alá!

Müller Cecília: Ne járkáljunk céltalanul fel-alá!

Tüdőgyulladása és szívproblémái voltak Sean Connerynek

Tüdőgyulladása és szívproblémái voltak Sean Connerynek

Visszavonja gázkamrázós írását Demeter Szilárd

Visszavonja gázkamrázós írását Demeter Szilárd