szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az átadáson a kezdeményezést kitaláló Gunter Demnig képzőművész megkapta a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést.

Botlatókövet kapott Rejtő Jenő. Az egykori munkaszolgálatos író emlékkövét péntek este a Bimbó út 3. előtt helyezték el.

A botlatókő egy 10×10 centiméteres bronztáblára vésett név (valamint születési dátum, illetve a halálozás helye és ideje), amelyet az áldozat utolsó, még szabad akaratából választott lakhelye előtt illesztenek a járdába. A kezdeményezés Gunter Demnig német képzőművésztől ered, mára Európa-szerte már több mint 70 ezer botlatókőbe „botolhatunk bele“: ez az akció tehát a világ legnagyobb decentralizált emlékművévé vált.

©

A képzőművész a Bimbó úton átvette a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést is, amellyel eddigi magyarországi tevékenységét ismerték el.

"Amikor hajdan elterveztem, hogy emléket akarok állítani a nácizmus áldozatainak, nem gondoltam bele, le lehet-e rakni egymillió követ. De egy kölni evangélikus pap azt mondta, kicsiben kell elkezdeni, így aztán lassan haladok előre. Most már nagyon sokan segítenek nekem, köszönet mindenkinek ezért" - fogalmazott a 71 éves német képzőművész.

©

Rejtő Jenő 37 éves korában, 1943-ban munkaszolgálatosként halt meg/tűnt el a Szovjetunió megszállt területén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!