szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tovább pusztítanak a tüzek az Amazonas esőerdeiben, egy csoport természetvédő pedig úgy döntött, hogy kiveszi a részét a lángok megfékezéséből.

A BBC riportot készített a brazíliai Alter do Chão önkéntes tűzoltóival, akik kezdetleges felszereléssel sietnek a környékükön felerősödő tüzekhez.

Gyakran ők az elsők, akik a helyszínre érkeznek, és elkezdenek dolgozni. Kis dolognak tűnik, de valójában ezzel értékes információkat tudnak szolgáltatni a profiknak, illetve a tűz terjedését is gátolja, hogy hamarabb elkezdik oltani.

Az önkéntesek a tűzoltást a civil munkájuk mellett szorítják be a napjaikba. Saját bevallásuk szerint ők egy kicsi, de hangos csoport – utóbbira azért van szükség, mert rájöttek, hogy csak így akkor érhetnek el eredményeket. A tavalyi erdőtüzeket a környéken például még csak hatan próbálták eloltani – és a legtöbbször a profik nélkül, nekik kellett megoldaniuk. Idén viszont már 25-en vannak a csoportban, mondta a BBC-nek az egyik önkéntes.

A legutóbbi nagy oltásuk négy napig tartott. Hajnali 5-kor érkeztek a helyszínre, felküldték a drónjukat, amelynek segítségével látták a több kilométer hosszan húzódó tűzösvényeket az erdőben. Van, ahol csak füstölő pontokat találnak a száraz levelekkel borított talajon – ezekből lesznek a későbbi tüzek. 

A parái Alter do Chão száraz vidéken fekszik, ráadásul most az évszak is száraz, emiatt gyorsan fellobbanhatnak újabb tüzek, így az önkéntesek folyamatosan monitorozzák a környéket.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már több mint 20 millió adag koronavírus-oltást adtak be a britek

Már több mint 20 millió adag koronavírus-oltást adtak be a britek

Vulkáni kőzet és hamu hullott eső helyett a szicíliai kisvárosra

Vulkáni kőzet és hamu hullott eső helyett a szicíliai kisvárosra

Maszk nélkül tüntettek Gődényék a Hősök terén

Maszk nélkül tüntettek Gődényék a Hősök terén