szerző:
hvg.hu

Budapest környéke tele van jobbnál jobb túrahelyekkel. Mutatunk is néhányat.

Ódon várak nyomában a Vértesben

(Teljes táv: 16,6 km, szintemelkedés: 583 méter, szintidő: 7 óra)

A Vértes egy olyan hegység, amely nem csak természeti értékeitől olyan vonzó, de néha az érintetlen vadregényességétől, és nem utolsó sorban a várromoktól, amelyek eredete egészen a honfoglalás korig nyúlik vissza. Ezek a várak szerényen meghúzódva állnak a sűrűben, pedig hajdan igencsak monumentálisak voltak.

Vitányvár
©

A túra két várat is érint, az egyik az 1300-as évek elején alapított Gesztesi vár, a másik pedig a Vitányvár, amelynek építése valamikor a tatárjárás utánra tehető, de 1370 környékén már királyi várként jegyezték. Mindkettő a Csák nemzetség tulajdona volt eredetileg.

A Szép Ilonka forrás a Vértesben
©

Az útvonal érinti a Gráciák-bérce nevű sziklaformációt, és a Szép Ilonka-forrást, ahol nagyon jó pihenési lehetőség adódik, akár sütögetni is lehet. Említésre méltó még Kapberek-puszta, ahol egykoron egész település élte mindennapjait, mára viszont már semmi nem látszik ebből.

A túra a Gesztesi Vár parkolójából indul, és első szakasza végig az országos kék jelzésen halad, hiszen Várgesztes és Vitányvár is bélyegzőpont. A második szakaszban betekintést nyerhetünk a Vértes belsőbb világába, jó hosszan a zöld jelzés mentén halad, majd a kék keresztre fordulva tér vissza Várgesztesre.

Az összes szintemelkedés eloszlik a túra során. A Vértesben nincsenek hirtelen nagy szintkülönbségek, így a túrázásban kevésbé jártas, gyengébb kondival rendelkező túratársak is nekivághatnak ennek a túrának.

Kétnapos kaland a Pilisben

(Teljes táv az első nap: 25,9 km, szintemelkedés: 1194 méter, szintidő: 9 óra; Második nap: 19 km, szintemelkedés: 342 méter, szintidő: 6,5 óra)

A többnapos túrázással megismerkedni nem is találhatnánk jobb helyet, mint a Pilist, hiszen közel van Budapesthez és a közlekedési hálózat lehetővé teszi, hogy a terveket szabadon alakítsuk, a távokat rövidítsük, vagy akár hosszabbítsuk, ha szeretnénk. Induljunk hát el egy 2 napos túrára, és szeljük át az egész hegységet. Az útvonal határfeszegetően hosszú, de nem teljesíthetetlen, érdemes kipróbálni a teljesítőképességünket, és ha mégis sok, le lehet rövidíteni, ehhez tippeket is adunk.

Első nap: Dorogról Kesztölcig az országos kéken jutunk el, onnan felmászunk a Kétágú-hegy nyergébe, majd a Fekete-hegyi Sasfészekhez. Rövid szakaszon a Pilis-nyeregig szintben haladunk, majd ismét emelkedni kezdünk a Pilis-tetőre. A csúcstól egy nagyobb ereszkedés következik Pilisszentkeresztre, ahonnan fel kell másznunk Dobogókőre.

Kilátás a Dunakanyarra a dobogókői kilátóteraszról. A távolban a Börzsöny hegység vonulata látható
©

Második nap Dobogókőről hosszan ereszkedünk lefelé, csak a Lom-hegy és a Bölcső-hegy oldalában kell számítani kevés emelkedőre. A Kő-hegyi turistaház előtt a Vasas-szakadéktól van egy rövid lankás emelkedő. Karakterisztikájában az egész nap a lejtmenetről szól, egyfajta pihentetés az előző nap nagyobb szintjei után.

A túra többek közt ilyen látnivalókat érint: a Kétágú-hegy oldalában található a Klastrom-pusztai pálos szerzetesek gyógynövénykertje, Kesztölc fölött a Fekete-hegyen a Sasfészek kulcsosház, a Pilis hegység legmagasabb csúcsa, a 756 méteres Pilis-tető, Vasas-szakadék vagy a Boldog Özséb kilátó és természetesen a magyar természetjárás második bölcsője: Dobogókő.

A Burok-völgy vadonja
(Teljes táv: 18,4 km, szintemelkedés: 434 méter, szintidő: 8 óra)

A Bakony egyik legkülönlegesebb helye az Isztimér és Várpalota között megbúvó vadregényes Burok -völgy, amely nem csak különös keletkezése miatt olyan érdekes, hanem egészen egyedi dzsungelszerű mikroklímájától is.

A túra során végig járhatjuk a Burok-völgy leglátványosabb részét. A völgy keletkezéséről sokáig nem volt információjuk a geológusoknak, úgy vélték, hogy repedéssel keletkezett, mivel pataknak nyoma sincs, amely kivájhatta volna. Ezt viszont megcáfolta a tény, hogy a völgy félköríves formájú. Később derült ki, hogy feltételezhetően a környezetében lévő kőzetlemezek magasságának megváltozásával, süllyedéssel keletkezett.

Növényvilága sűrű, dzsungelszerű, és teljesen egyedülálló az egész hegységben. Tavasszal szőnyegben terem itt a medvehagyma, de mivel maga a völgy fokozottan védett terület, így szedése tiltott. Északabbra a Tűzköves-völgyet érintve felfedezhetünk egy barlang mellett egy geológiai régészeti lelőhelyet, ahol a sziklába kövülve láthatunk ammoniteszfosszíliákat. Ezek hatalmas csigák voltak a jura időszakban, és vázuk logaritmikusan szabályos spirált alkotott.

Isztimérről félórás sétával érhető el a szurdok, ahová egy rövid jelzetlen ösvényen kell lemásznunk. A szurdokban 4 kilométer kell megtenni, itt a sűrű növényzetben a sziklákat kerülgetve kidőlt fákon kell átmásznunk, így ezen a szakaszon jóval hosszabb menetidőre kell számolni. A völgy közepe táján a piros jelzést követve érdemes áttéri a Tűzköves-völgybe, ahol 1 kilométer után találkozhatunk a kék háromszög jelzéssel, ezen érkezünk meg az erdő szentélyéhez és a geológiai ásatás színhelyére. A túra innen már visszafelé halad, az országos kéket, majd a kék kereszt jelzést követve tér vissza Isztimérre.


Ötletek és tippek: egy-, két- és háromnapos túrák

Gondoltál már arra, hogy mindent hátrahagyva kivonulj a természet csendjébe, ahol tábortűzön főzöl, a takaród pedig a csillagos ég? Előfordult, hogy mégsem keltél útra, mert aggódtál, hogy üvöltő gyerekek társaságában, kempingfelszereléssel megpakolt kocsiban kell utaznod? Szeretsz kirándulni, de nem tudod, merre érdemes elindulni, ha csak egy szabadnapod van? Szeretnéd megmutatni a gyereknek a legszebb és legizgalmasabb magyarországi látványosságokat?

A HVG Könyvek és a Fjällräven programján tippeket, tanácsokat és térképet kaphatsz a legklasszabb túraélményekhez. Ráadásul a Fjällräven Vándortúra szervezőitől azt is megtudhatod, hogy mit érdemes magaddal vinni egy többnapos nomád túrára.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ez az ingyen letölthető 66 oldalas kisokos segíthet, hogy tudatosabban használja a Facebookot

Ez az ingyen letölthető 66 oldalas kisokos segíthet, hogy tudatosabban használja a Facebookot

Újabb pofon Káslernek – elvesztheti az egészségügyi szakképzés területét

Újabb pofon Káslernek – elvesztheti az egészségügyi szakképzés területét

Videón, ahogy Orbán megpróbálja kirángatni a táblát Hadházy kezéből

Videón, ahogy Orbán megpróbálja kirángatni a táblát Hadházy kezéből

Megvizsgálták 52 túlsúlyos ember tüdejét, az eredmény sok mindent megmagyaráz

Megvizsgálták 52 túlsúlyos ember tüdejét, az eredmény sok mindent megmagyaráz

Öntudatlanul fetrengő emberek Miskolcon

Öntudatlanul fetrengő emberek Miskolcon

Hazárdjáték részesének érzik magukat a volt Vajna-cég kisrészvényesei

Hazárdjáték részesének érzik magukat a volt Vajna-cég kisrészvényesei