szerző:
Darvas Adrienne
Tetszett a cikk?

Az első modern leszbikusként emlegetik Anne Listert, a 18-19. század fordulóján élt brit földbirtokosnőt, akinek kultúr- és nőtörténeti jelentősége ennél jóval több. A kimagasló intelligenciájú Lister ugyanis nem elégedett meg a társadalom által számára felkínált szerepekkel: anatómiát tanult, politizált, utazgatott, sikeresen üzletelt és udvarolt – a részleteket pedig naplóiban megörökítette.

Gentleman Jack – ahogy a környezetében Anne Listert emlegették ­–, minden bizonnyal a világ egyik legszorgalmasabb naplóírója volt: 34 éven át írt, 27 kötetnyi, 6600 oldalas írása értékes kordokumentum, amely a UNESCO Világemlékezeti Listájára is felkerült. Az írásaiból készült könyv bemutatóján a 13. LIFT Fesztiválon Szécsi Noémi és Béres-Deák Rita, a könyv egyik fordítója beszélgetett szerepáthágásokról, szexualitásról és nőtörténetről.

„Gendertanulmányaim során irodalomtörténeti művekben találkoztam már Anne Lister nevével, de magyar feljegyzésekben is olvashatunk szerepáthágó nők eseteiről – gondoljunk csak a férfiruhában élt gróf Vay Sándor, azaz Sarolta történetére. De a karom is odaadnám, ha egyszer rábukkannék egy ennyire izgalmas és különleges információkat hordozó naplóra, mint amilyen Anne-é” – tette egyértelművé a gyűjtemény különlegességét Szécsi Noémi, a hazai nő- és szexulitástörténet lelkes kutatója és krónikása (a témában megjelent legújabb könyve a Lányok és asszonyok aranykönyve).

©

Anne Listert furcsának találta a környezete, de nem ítélték el, szeretői pedig általában betagozódtak a hagyományos női szerepekbe. Ennek leginkább az volt az oka, hogy a 19. század elején nem volt a köztudatban a nők közötti testi kapcsolat; míg a férfiak között ezt üldözték, addig a nők viszonyának neve sem volt – magyarázta Béres-Deák Rita, aki nemcsak a kötet egyik fordítójaként, hanem kulturális antropológusként, a gendertudományok doktoraként és LMBTQ-aktivistaként is hozzászólt a témához.

A 19. században számos nőről tudunk, akik csak úgy tudták elképzelni, hogy nőket szeressenek, ha közben férfiként azonosították magukat, de Anne Lister ellenpélda. Ő egyértelműen nőnek vallotta magát, bár átlépte a határait, Béres-Deák Rita szerint ezért is jelentős személyiség a leszbikus történelemben. Szerencsés körülmények között élt. Elfogadó családja, anyagi biztonsága, származása és kivételes intelligenciája lehetővé tették, hogy úgy éljen, ahogy akar. Anne megalkotott magának egy különleges identitást, a naplója, ez a szövegfolyam is erről szól. Szécsi Noémi úgy véli, talán

az írásnak is köszönhető, hogy ennyire rendben volt magával.

Suranne Jones alakította a Gentleman Jack című sorozatban Anne Listert
©

A naplóírás ebben a korban eléggé általános volt, az angol irodalomban számos, kevésbé jelentős szerzőről tudunk, akik kiadták a naplóikat. Egyébként Anne Lister is fontolgatta, hogy útinaplóiból útleírást készít és megjelenteti, de végül sosem tette meg. A naplóírás valószínűleg fontos önismereti eszköz is volt a számára, nem csak tudatosította a saját érzéseit hanem reflektált is önmagára, elgondolkodott a történteken, próbálta megjósolni például az udvarlásai eredményességét is. Őszintén beszámolt bennük életének mozzanatairól, munkájáról, utazásairól, valamint a nők iránti érzelmeiről és szexuális életéről is, azonban az intim részeket titkosírással írta. A naplókat egyik leszármazottja találta meg 1930-as években, de csak a nyolcvanas években kerültek nyilvánosságra.

A könyvből kiderül az is, hogy Anne Listert az üzlet, a tudomány és a találmányok iránti érdeklődése magával ragadó beszélgetőpartnerré tette. Egy kemény üzleti tárgylás után ellenfele úgy nyilatkozott, hogy „hölgy még nem diadalmaskodott fölötte”, amire Lister megjegyezte: „Üzleti ügyeinket szellemünk intézi, annak pedig nincs neme, legalábbis nem kellene, hogy legyen.”

Anne Lister Joshua Horner halifaxi művésznek tulajdonított portréja. A megbízást feltehetően felesége adta Anne halála után
©

A 19. század elején a nők jogai nagyon korlátozottak voltak, hivatalosan az oktatásban sem vehettek részt. Tudunk olyan nőkről, akik „cross-dresserként” férfinak öltözve titokban folytattak orvosi hivatást. A nők jogai nagyjából kimerültek abban, hogy házasságot kössenek, saját magukat szinte csak abból a szempontból tekintették értékesnek, hogy mennyire jól tudtak férjhez menni – vázolta a korabeli életkörülményeket Szécsi Noémi. Anne Lister számára felszabadító lehetett, hogy hozzájuthatott a tudáshoz, amire vágyott, világot látott, híres professzorokat keresett fel, és tanult tőlük.

A korabeli erkölcsökről sok érdekesség előkerül a könyvből. Számos jóravaló, szende úrilányról és mintafeleségről derül ki, hogy mégsem éltek annyira szűzi életet. Leginkább Jane Austen regényei alapján az a kép él az emberek fejében, hogy a lányok igyekeztek megőrizni a szüzességüket, de itt kiderül, hogy nem annyira az volt fontos, hogy „ne történjen meg”, hanem az, hogy ne derüljön ki – mutatott rá egy fontos különbségre Béres-Deák Rita. Szécsi Noémi legutóbbi könyvéhez folytatott saját kutatásai során hasonló tapasztalatokat szerzett; elmondta, hogy ha kicsit megkapargatjuk a „szűzkultuszt”, akkor látjuk, hogy a lányoknak bizony voltak szexuális élményei a házasságuk előtt.  

Annak, hogy a társadalom a 19. század elején nem üldözte a nők közötti szexuális kapcsolatot leginkább az volt az oka, hogy elképzelhetetlennek tartották, hogy ilyesmi létezik. A nők gondosan ügyeltek rá, hogy ne hagyjanak nyomokat, titkolták a viszonyukat, olykor külföldre mentek, hogy megélhessék a szerelmüket, illetve gyakori mintázata lehetett a leszbikus kapcsolatoknak, hogy megházasodtak – Anne Lister egyik szeretője is férjnél volt.

A légkörre jellemző, hogy a női szexualitásra nem is léteztek szavak.

Ma is hagy kívánnivalót maga után a szexualitásunkra vonatkozó szókincsünk, akkoriban viszont még kevésbe tudtak és volt erről szabad beszélni. Ez a fordítás során is komoly kihívást jelentett. Anne Lister kifejezéseket és szavakat alkotott, amelyekkel leírta a naplójába, hogy mit csinált a szeretőivel – és bizony nagyon explicit módon lejegyezte, ahogy ez a könyvben is olvasható – például a „lemenni Itáliába” a szexuális aktust jelentette.

A szexualitás megjelenítésére a magyar korabeli feljegyzésekben sem találni szemléletes kifejezéseket – értett egyet Szécsi Noémi: „Az ezzel foglakozó írásokban, még az 1920-as években is, amint valami konkrét dologról lenne szó, a szerző azonnal átvált latin nyelvre. Latin szakosként kezdtem az egyetemet, a könyvemhez használt kutatásaim során ennek végre komoly hasznát láttam.”

Bár korszaktól függetlenül sokaknak okoz komoly gyötrelmeket a hit és a nemi identitás kérdése, Anne Listert ez láthatóan nem zavarta. Személyesen élte meg kapcsolatát Istennel, és napi imái során bevallotta neki gyengeségeit. Felfogása szerint életét a természet parancsai szerint élte, amelyeket Isten szent akarata alkotott és szentesített. Lister hívőként, házasságban akart szerelmével együtt élni, akivel végül 1834-ben közös úrvacsorával szentesítette kapcsolatát a yorki Szentháromság-templomban – derül ki a könyvből. Csaknem két évszázaddal ezután, 2018-ban a Yorki Polgárok Egyesülete emléktáblát állított neki a templom falán.

A tábla nagy vihart kavart, ugyanis Listert „nemileg nonkonform nőként”, nem pedig leszbikusként írta le. A szöveget később lecserélték, bár Anne Lister valójában sosem azonosította magát leszbikusként. Akárhogy is, személyének és írásainak kultúrtörténeti jelentősége vitathatatlan, történetét pedig mindnyájan megismerhetjük, immár nem csak az HBO-sorozatból, hanem a HVG Könyvek gondozásában megjelent Gentleman Jack – Anne Lister titkos élete című kötetből is.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radics Petit, a HVG-t és a kormányközeli videómegosztót promózza az ingyenes állami szoftvercsomag

Radics Petit, a HVG-t és a kormányközeli videómegosztót promózza az ingyenes állami szoftvercsomag

Üvegdarab lehet ebben a sajtban, visszahívták

Üvegdarab lehet ebben a sajtban, visszahívták

A rossz levegő visszafordíthatatlanul roncsolhatja a látást

A rossz levegő visszafordíthatatlanul roncsolhatja a látást