szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokban végzett felmérés tanulságos lehet nálunk is.

Az amerikai Munkastatisztikai Hivatal (Bureau of Labor Statistics) éves kutatása szerint – amelyben azt vizsgálják, hogy az amerikaiak hogyan töltik el az idejüket – egy átlagos amerikai 7,3 százalékkal kevesebbet dolgozik decemberben, mint általában – írja a Quartzy. Ezzel a december a munkavégzés szempontjából a legkevésbé hatékony időszaka az évnek, ilyenkor átlagosan napi fél órával kevesebbet dolgoznak az emberek, mint mondjuk, márciusban, amikor az állampolgárok az átlag munkaidőhöz képest sokkal többet dolgoznak.

A statisztika alapján, míg márciusban széthajtják magukat az amerikaiak (az átlag munkaidőnél 5,5 százalékkal robotolnak többet), és még áprilisban is egész nagy a munkakedv, addig júliusban már negatívba fordul a mérleg, de még nyár közepén sem dolgoznak annyival kevesebbet, mint a tél elején. Az is látszik az adatokból, hogy a decemberi visszafogottabb munkavégzés után az emberek visszatérnek januárban a munkájukhoz, de februárban ismét csökken a munkával eltöltött idő.

De ha nem dolgoznak, akkor mit csinálnak?

Decemberben az amerikaiak sokkal több időt szánnak például a kapcsolatok ápolására, a szociális tevékenységekre, mint az év más szakaszában. 15 százalékkal több időt fordítanak az átlaghoz képest a társasági eseményekre, míg az emberek októberben, januárban és februárban a legkevésbé szociálisak. A legtöbb időt júliusban töltik társaságban az amerikaiak – derül ki a felmérésből.

Ahogy az is világossá válik az adatokból, hogy hiába a kevesebb munkaóra, decemberben nem sok ideje marad az embereknek a pihenésre, lustálkodásra, vagy például arra, hogy olvassanak.

Leginkább a júniust és a júliust tudják feltöltődésre használni, és januárban is többet olvasnak az átlagnál, de decemberben kifejezetten negatívak a mutatók: ilyenkor 10 százalékkal kevesebb idő jut a pihenésre, 6 százalékkal kevesebb a könyvekre.

A passzív cselekvések helyett viszont nagyon sok energiát fektetnek az amerikaiak decemberben a főzésbe, ilyenkor töltik ezzel a legtöbb időt.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiába hallgatott Bayer Zsolt 20 évig az állítólagos pedofil harcostársról, felelősségre nem vonható érte

Hiába hallgatott Bayer Zsolt 20 évig az állítólagos pedofil harcostársról, felelősségre nem vonható érte

Ököllel, maszk nélkül ütötte a villamosvezetőt

Ököllel, maszk nélkül ütötte a villamosvezetőt

A Gucci félmillió dollárt ad koronavírus elleni oltásokra az UNICEF-nek

A Gucci félmillió dollárt ad koronavírus elleni oltásokra az UNICEF-nek