szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fővárosi Állat- és Növénykertben videóra vették a kicsi vidrák érkezését.

Minden rendben lesz
Annyi baljós hír van manapság, hogy mindenki vár valami jobbra, biztatóra. Így vagyunk ezzel mi is: nem dobja fel sem a home office-ban, sem a szerkesztőségben ülő újságírót a helyzet, amikor jóformán csak bajokról szóló információkat kap. Pedig van azért olyan is, aminek örülni lehet, ami megnevettet, vannak remek kezdeményezések, példaértékű kiállások. Ezeket gyűjtjük ebben a cikksorozatban.
Friss cikkek a témában

Magyarországon egészen mostanáig nem született óriásvidra, a Dél-Amerikában őshonos, veszélyeztetett fajból eddig mindig más állatkertből érkeztek hozzánk példányok. A Fővárosi Állat- és Növénykertben azonban március 11-én, egy óriásvidrapárnak – Cumanának és Madidinek – öt kölyke is született.

Az esemény, az állatkert közleménye szerint, "apás szülés" volt, az ellést pedig "a szülőszobának" kialakított férőhelyre beszerelt kamera segítségével rögzítették is. Az alábbi felvételen "nemcsak a kicsik megszületése látszik jól (különösen az ötödikként világra jött kölyöké), hanem az is, hogy hogyan szállítják a kölyköket a felnőttek, és hogy hogyan találták meg az emlőket az apróságok".

Az óriásvidráknál a vemhességi idő valamivel több, mint két hónap, az újszülöttek pedig átlagosan 20 dekát nyomnak, de Cumana kölykei valószínűleg ennél valamivel kisebb súllyal születtek.

Az anya, Cumana 2012 őszén született a Lipcsei Állatkertben, és testvérével rá két évre érkezett meg Budapestre. Madidi egy kicsit idősebb, ő 2010. december 28-i születésű, és tavaly ősszel került Magyarországra a Madridi Állatkertből. A Fővárosi Növény- és Állatkertben már hatodik éve foglalkoznak a szakemberek óriásvidrákkal, az induló állományt három nőstény alkotta.

Ebből kettőt már átszállítottak másik állatkertbe, a legidősebbet, Alondrát Argentínába vitték. Bár a dél-amerikai országban az óriásvidra eredetileg őshonosnak számított, az utolsó példányok évtizedekkel ezelőtt eltűntek. "Így az ottani szakemberek most egy olyan programon dolgoznak, amelynek keretében állatkerti születésű óriásvidrákat telepítenek vissza olyan élőhelyekre, ahol régebben ez a faj jellemzőnek számított."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!