szerző:
Vándor Éva
Tetszett a cikk?

Túl sokat foglalkozik Bill Gates a koronavírussal ahhoz, hogy ne legyen gyanús – vélik az összeesküvés-elméletek hívei. Miközben kevés olyan híresség volt, aki az elmúlt években jobban kongatta volna a vészharangot egy várható világjárvány miatt, mint a jótékonyságot és a világ – szerinte üdvözítő – megmentését egy ideje már főállásban űző milliárdos.

Koronavírus-világjárvány
Már több mint 9 millió embert fertőzött meg és csaknem félmillió beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával már egyre több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Nem mintha Bill Gates az az ember lenne, aki nem tudja lefoglalni magát – hogy csak a híres könyvajánlóit említsük, olvasni például nagyon szeret –, de a koronavírus megjelenése olyan misszióval látta el, amelyre évek, évtizedek óta készült, és most végre igazán elemében érezheti magát. A vakcinák nagy rajongója időt, energiát és főleg pénzt nem spórolva eredt a láthatatlan ellenség nyomába.

Bill Gates
©

Már egy öt évvel ezelőtti, profetikusnak bizonyuló beszédében arra figyelmeztetett, hogy az emberiségre leselkedő legnagyobb veszély nem az atomháború, hanem egy vírus, amely milliók életét fenyegetheti. Mondjuk 2020 még nem ért véget, és biztosan sokan nem zárják ki, hogy idén még egy atomháborúval is lesz dolgunk, de a koronavírus már itt van, és Bill Gates nyugodtan felvehetné az „én megmondtam” hozzáállást.

A Microsoft alapítója, jelenleg a világ második leggazdagabb embere jó ideje a betegségek nagy ellenségének a szerepében tetszeleg. Szinte személyes missziónak tekinti, hogy a gyermekbénulás eltűnjön a föld színéről, de a malária is élvezi a kitüntetett figyelmét.

A Timesnak tavaly februárban adott interjúban pedig arról beszélt, hogy a járványok gondolata sokszor nem hagyja aludni.

©

Ha Steven Soderbergh Fertőzés című filmjének a megtekintése a streamingszolgáltatók adatai szerint az egyik legkedveltebb időtöltés volt karantén idején, akkor a témának van egy kevésbé dramatizált, de legalább ennyire érdekes feldolgozása is. A Netflix Explained című sorozatában tavaly novemberben mutatták be a The Next Pandemic című részt, amely egy új járvány kitörésének a lehetőségeit vette számba – természetesen Bill Gates megszólalásaival, aki arra figyelmeztetett, hogy egy új vírus ellen akár évekbe is telhet az ellenszer megtalálása, miközben a járvány hatalmas pusztítást képes végezni. Az epizódban szinte valósághűen sikerült előrejelezni, hogy a kínai élőállat-piacok miként lehetnek a melegágyai egy új járványnak – a filmben X kórnak nevezik a még ismeretlen, de bármikor felbukkanó betegséget. Az epizódot aztán egy teljes sorozat is követte a pandémiáról és az ez elleni harc nehézségeiről, amelyet a Netflix épp a járvány kitörése idején vett műsorára – és amelyben szintén Bill Gates egy 2015-ös előadását idézték, amelyben arra figyelmeztetett: a világ nincs felkészülve egy komoly járványra.

Az idézett TED-előadásban arról beszélt, hogy ha lesz bármi, ami tízmilliónál több embert öl meg a következő évtizedekben, az minden valószínűség szerint egy vírus lesz. Meteorból, vulkánkitörésből vagy földrengésből is hatalmas kellene, hogy ennyi embert megöljön. De még ha egy atomfegyvert robbantanának fel New Yorkban – húzza elő a példát Gates –, az sem ölne meg tízmillió embert.

Vegyük viszont a száz évvel ezelőtti nagy spanyolnátha-járványt, amelyet a H1N1 influenzavírus okozott, és amely becslések szerint 50-100 millió embert ölt meg, az amerikaiak várható élettartamát pedig 12 évvel rövidítette le.

Vagyis van mitől tartanunk – állítja Gates, akinek ugyanakkor, ha korlátozottan is, de vannak eszközei arra is, hogy ennek a fenyegető nagy pusztításnak elejét vegye. Főként pénze, figyelme és befolyása.

Az 1918-as világjárvány századik évfordulóján jelentette be, hogy alapítványa, a Bill and Melinda Gates Foundation Larry Page milliárdossal közösen 12 millió dollárt ajánl fel egy univerzális influenzavakcina kifejlesztésére.

Véletlen? Aligha!

Bill Gates 2015-ös TED-előadása annyira eltalálta a jövőt, hogy sokakban felvetődött: ez nem lehet véletlen. Hogy Bill Gates tudhatott valamit. Sőt, lehet, hogy – ha már ilyen jól értesült – ő tehet az egészről.

Érdekes módon a figyelmeztetése csak utólag talált be – amikor nagyrészt már késő volt. Öt évvel ezelőtt nem sokan kapták fel a fejüket a beszédére, ma viszont 30 millió felett van a videó megtekintése. És beindult a gyanakvás is. Nyilván része az emberi természetnek, hogy minden katasztrófa vagy válság idején bűnbakokat keres, Bill Gates pedig, aki már évek óta festette az ördögöt a falra, nagyszerű célpontnak bizonyult. Az összeesküvés-elméletek hívei közül sokan konkrétan őt okolták a koronavírus-járványért, azt állítják, hogy a milliárdos szabadította a világra a kórokozót, hogy a világ népességének a megtizedelésén dolgozik, és közben jól megszedi magát.

Ne adj esélyt Gatesnek - hirdeti egy gyanakvó nő
©

A BBC álhíreket ellenőrző csapata ilyen agyrémeket talált:

  • Bill és Melinda Gates alapítványa afrikai és indiai gyerekeken tesztelte az oltásokat, aminek eredményeként több ezren meghaltak vagy visszafordíthatatlan sérüléseket szenvedtek. Állítólag Indiában ezért még bíróság elé is kell állnia.
  • Kenyába olyan tetanuszoltásokat juttatott el, amelyek abortuszgyógyszereket tartalmaztak.
  • A vakcinákkal és az abortusszal tömegesen akarja kiirtani a világ lakosságát.
  • És talán az egyik legnépszerűbb elmélet: az oltásokkal csak mikrocsipeket akar beültetni az emberekbe.

Miután a globális egészségügybe az alapítványán keresztül dollármilliárdokat ölő Bill Gates ennyire termékeny inspirációt jelent az összeesküvés-elméleteknek, a BBC megpróbált utánajárni, hogy mégis miért. Kiderült, hogy ennek két egyszerű oka van:

Bill Gates gazdag és híres.

Jobban félnek tőle, mint a vírustól
©

Az összeesküvés-elméletek egyik fő mozgatórugója pedig, hogy befolyásos embereket gyanúsítanak meg szörnyű dolgok elkövetésével. A mintázat általában ugyanaz, csak a nevek cserélődnek – ez Magyarországon is ismerős lehet. Ha nem Bill Gates a mumus, akkor Soros György az, vagy a Rotschildok, a Rockefellerek. Mindig van valaki.

És a dolog működik: egy felmérés szerint az amerikaiak egynegyede és a republikánusok 44 százaléka, de még a demokratáknak is a 19 százaléka elhiszi, hogy Bill Gates a koronavírus elleni vakcinát nyomkövető mikrocsipek beültetésére akarja haszálni.

New York Times által összegyűjtött adatok szerint idén február és április között a Bill Gatest a koronavírussal összekötő összeesküvés-elméletek 1,2 millió alkalommal jelentek meg a televíziókban és a közösségi oldalakon, vagyis sokkal többször, mint a második legnépszerűbb őrület: az, hogy az 5G okozza a Covid-19-et. A Twitteren még hashtaget is kapott – #ExposeBillGates – a nagy leleplezés.

Ezeknek az összeesküvés-elméleteknek a terjedéséhez és népszerűségéhez hozzájárul az is, hogy egy ismeretlen járvány kellős közepén az emberek pszichológiailag nagyon sebezhetőek. A koronavírus-járvány idején ráadásul sokszor a tudományos álláspontok is változnak, nehéz kapaszkodót találni a rengeteg új tanulmány, kutatás és gyakran változó iránymutatás között. Márpedig az emberek szeretnek értelmet adni a dolgoknak – még akkor is, ha ez egy összeesküvés-elmélet.

A jelenség a koronavírus – és más, oltással kivédhető betegségek – esetében azért veszélyes, mert ha egyszer rendelkezésre áll majd a vakcina, az oltásellenesség és a gyanakvás miatt ellenállásba ütközik majd a beadása. Ahhoz azonban, hogy a vakcina eredményes legyen, a lakosság 80 százalékát be kellene oltani, vagyis ha ez nem jön össze, akkor nemcsak a vírus fog emberéleteket követelni, hanem az összeesküvés-elméletek is.

Bill és Melinda Gates alapítványa egyébként eddig 300 millió dollárt fordított a koronavírus elleni védekezésre.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Tíz nappal korábban kimutatható a koronavírus egy brit találmánnyal

Tíz nappal korábban kimutatható a koronavírus egy brit találmánnyal

Nem vár kötelező karantén az Angliába utazó magyarokra jövő héttől

Nem vár kötelező karantén az Angliába utazó magyarokra jövő héttől

Miért éri meg néha hallgatni beszéd helyett?

Miért éri meg néha hallgatni beszéd helyett?