szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hasonló döntést hozott az Unilever, a Johnson & Johnson pedig beszünteti a bőrfehérítő krémek értékesítését Ázsiában és a Közel-Keleten.

Többé nem használja a „fehérítés” (whitening), „fehér” (fair) és „világos” (light) szavakat kozmetikai termékeiben a L’Oréal. A döntést a világ legnagyobb kozmetikai cégének szóvivője jelentette be, mindössze egy nappal azután, hogy az Unilever is hasonló döntést hozott – írta a Reuters.

Mindkét cégnek jelentős részesedése van a világpiacon a bőrfehérítő krémek eladásából, melyeket főleg Ázsiában, Afrikába és karibi országokban értékesítenek.

Az Unilevert különösen sokan támadták a Fair & Lovely („fehér és csinos”) elnevezésű márkája miatt, miután George Floyd májusi halála miatt az egész világon rasszizmus-ellenes tüntetések törtek ki. Egy harmadik cég, a Johnson & Johnson még ennél is messzebb ment, ők beszüntetik a bőrfehérítő krémek értékesítését Ázsiában és a Közel-Keleten.

A rasszizmus elleni tüntetések hatására sok érintett amerikai cégek is úgy látják, hogy egyes élelmiszermárkáik elfogadhatatlanok, így ezek most nevet és arculatot váltanak. A témáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

Az amerikai népharag a történelem szemétdombjára küldi Ben bácsit és Jemima nénit

A fehéreket szolgáló kedves, lojális feketék sztereotípiájának egyre kevésbé van helye a tengerentúlon. A rasszizmus elleni tüntetések hatására immár az érintett amerikai cégek is úgy látják, hogy egyes élelmiszermárkáik elfogadhatatlanok, így ezek most nevet és arculatot váltanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!