szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az államtitkár szerint nem lehet véleményt mondani az új tankönyvekről, hiszen még nem is próbálták ki azokat, ugyanakkor szerinte kiválóak. A történelemtanárok azt hangsúlyozzák, hogy ők szakmai érveket fogalmaztak meg, és egy tapasztalt tankönyvszerző, vagy tanár igenis tud véleményt formálni egy kiadványról.

Rétvári Bence, az  Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn a Facebook-oldalán a Történelemtanárok Egyletére (TTE) utalva azt állította, hogy „az átdolgozott történelemtankönyveket nem sokkal megjelenésük után durva, politikai alapú, a szakmai érveket nélkülöző, szemlélet- és ízlésbeli (tehát nem szakmai és tényszerű) támadás érte”.

A TTE erre reagálva adott ki közleményt, amelyben hangsúlyozzák, hogy ők az elemzésükben kizárólag történész- és pedagógiai szakmai érveket fogalmaztunk meg. (Mi itt írtunk az új, „natosított” tankönyvekről.)

Ezért a szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy szakmai véleménynyilvánítást politikai alapú támadásnak minősítsenek.

Az államtitkár azt is hangsúlyozta, hogy a kritikák már csak azért sem lehetnek megalapozottak, mert ezen könyvekből még egyetlen tanár egyetlen órát sem tartott. Ugyanakkor a jó vélemény ezekről a nem kipróbált könyvekről rendjén van Rétvári szerint, hiszen ő maga írja, hogy azok „kifejezetten korszerű, jól tanítható taneszközök”.

Azt hozzátennénk, hogy egy jó tankönyv elkészítése normál esetben többéves folyamat, amit már készítése közben tesztcsoportokkal próbálnak ki, és javítják a tapasztalatok alapján, ám itt néhány hónap volt a tankönyvek átadására. Továbbá, hogy a tankönyvek a Nemzeti alaptantervtől és a kerettantervektől függenek, azokhoz kell alkalmazkodniuk. Márpedig ezek a dokumentumok sem sok jót vetítettek előre. Szerzőnk például "esztelen öncsalásnak" minősítette a történelemtanítás új kerettantervét.

A TTE ezt ugyan nem jegyzi meg, azt azonban igen, hogy „a véleményt megfogalmazók gyakorló történelemtanárok és tankönyvszerzők, ezért – bár ezt furcsállja Rétvári úr – az új tankönyvekről annak tanítási tapasztalata előtt is érdemi véleményt tudnak formálni”.

A TTE nyilvános vitára hívja ki a tankönyv készítőit.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!