szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az orvostársadalom férfidominanciájáról, valamint a hálapénz felszámolásáról beszélt egy interjúban a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke. A MOK új, reformokra nyitott vezetése szerint egy kezdő orvos fizetését majdnem a háromszorosával kéne megemelni.

"Higgyék el nekem, hogy senki nem úgy képzeli, hogy majd ő nagyon sokat fog keresni és hálapénzt fog eltenni" - mondja Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a Transparency International Magyarország és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség közös videójában.

Lénárd Rita szerint a paraszolvencia létezése egy torz rendszert eredményez, elképesztő romboló hatással van az egészségügyre több aspektusból is. "A hálapénz már nagyon régóta nem a háláról szól, hanem a félelem bére. (...) Fenntartja a hierarchiát, lehetetlenné teszi a beteg-orvos bizalmi kapcsolatot, az orvosok egymás közti kapcsolatát, a team munkát - hiszen lehet, hogy adott esetben egy műtőben álló teamnek az egyik tagja tized annyit keres, mint a másik. Nem adják át az idősebb kollégák a műtétet a fiatalabbaknak, mert a hálapénzt különben elvesztenék" - sorolja.

Épp ezért, amikor a MOK tavaly ősszel megválasztott új vezetése az orvosi hivatás tisztaságának, méltóságának és megbecsülésének visszaszerzését tűzte ki célul, a legfontosabb lépésnek a hálapénz felszámolását jelölték ki. Az Újratervezés nevű, fiatal orvosokból álló csoport, miután jelötjük, Kincses Gyula megnyerte a Magyar Orvosi Kamara elnökválasztását, úgy döntött, hogy a bérrendezéssel kezdik a széthúzó, a hálapénztől és a kiégéstől fertőzött orvostársadalom megreformálását.

Ma egy kezdő orvos ugyanis mindössze 900 forintos nettó órabért kap, egy kezdő szakorvos is csak 1700 forintot keres óránként. "A gyorséttermi dolgozó, vagy a szamunkás béreket nem éri el ez a bérezés", ezért a MOK javaslata az, hogy a kezdő orvosnak óránként 2470 forintot, egy frissen végzett szakorvosnak pedig 4200 forintot kellene keresnie.

Amint ezt megugrottuk, akkor kriminalizálni kell a hálapénzt, mind a kapó, mind az adó oldalon

- fogalmaz Lénárd az interjúban. Kiemeli, hogy elsősorban az orvostársadalom felső 1-2 százaléka tesz el jelentős mennyiségben hálapénzt, és bár őket nem lehet már meggyőzni a zsebükbe csúsztatott összegek elutasításáról, a fiatal orvosgerencióval kapcsolatban Lénárd optimista. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatal orvosok egyre inkább nem tolerálják a kenőpénz intézményét.

Hozzáteszi, hogy a MOK először a saját háza táján kezdett sepregetni, az Újratervezés programjában ugyanis benne volt, hogy olyan fizetést fognak az elnökségi tagok felvenni, amely a hasonló korú és végzettségű kollégák fizetésével megegyezik. Ennek megfelelően - mondja - az elnök és a két alelnök fizetése együtt éri el Éger István (korábbi elnök) fizetését.

Hol vannak a nők?

Az alelnök kitér arra is, hogy nemcsak a béreket, de a nemek arányát is rendezni kéne. Az orvostársadalmat ugyanis szerinte mind a mai napig egyértelműen férfidominancia jellemzi, noha a kamara adatbázisában szereplő 48 ezer orvosnak több mint a fele nő. Ezt a dominanciát jól jelzi, hogy például a Magyar Orvosi Kamarának sosem volt női elnöke, most már legalább a kilenc elnökségi tagból négyen nem férfiak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Döntött a tiszti főorvos: sárga kategóriába kerül Spanyolország

Döntött a tiszti főorvos: sárga kategóriába kerül Spanyolország

Figyelmeztet az FBI: a Windows 7 veszélyes, nem szabad használni

Figyelmeztet az FBI: a Windows 7 veszélyes, nem szabad használni

Tisztáztak egy fontos kérdést svájci tudósok: vízi állat volt a zsiráfnyakú őslény

Tisztáztak egy fontos kérdést svájci tudósok: vízi állat volt a zsiráfnyakú őslény