szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jég olvadása szerte a világon felszínre hozza a történelmet. Ezúttal a 60-as évekből került elő egy emlék a franciaországi visszahúzódó gleccser helyén.

Egy köteg újságpapírt őrzött meg igen jó állapotban a gleccser a Mont Blanc-on: az 1966-os National Herald és Economic Times lapjai kerültek most elő. Ezek azért különösen érdekesek, mert címlapjukon éppen azt közlik, hogy megválasztották Indira Gandhit, India első, és máig egyetlen női miniszterelnökét – írja a Guardian.

Az előkerült időkapszula történetét kissé hátborzongatóvá teszi, hogy az újságok vélhetően akkor kerültek ide, amikor 1966. január 24-én az Air India Boeing 707-ese lezuhant, és 177 ember lelte halálát a hegyen.

A lapokra a chamonix-i síterepen dolgozó Timothee Mottin talált rá, aki egy hüttét üzemeltet 1350 méteres magasságban.

Mottin a talált kincsekkel.
©

Mottin kávézója nagyjából 45 percnyi gyaloglásra van a Bossons-gleccsertől, ahol annak idején a gép rejtélyes okok miatt lezuhant. A férfi egyébként gyűjti a gépről előkerülő tárgyakat, amelyeket ki is akaszt a kávézójában.

A repülőgép-baleset területén volt, hogy egy doboz drágakő került elő, 2017-ben azonban emberi testrészek, az egykori áldozatok maradványai bukkantak elő a jég alól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fontos szerepük van a gyerekeknek a koronavírus terjesztésében

Fontos szerepük van a gyerekeknek a koronavírus terjesztésében

Tartalmi hibák miatt visszadobták a Lánchíd-tendert

Tartalmi hibák miatt visszadobták a Lánchíd-tendert

Elmarasztalta a GVH a Wizz Airt

Elmarasztalta a GVH a Wizz Airt