szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem várt helyről érkezett támogatás az amerikai iskolanyitást ellenző tanároknak: a Foo Fighters zenésze, Dave Grohl cikkben kelt a védelmükre.

A Foo Fighters együttes énekes-gitárosa, Dave Grohl a The Atlantic című portálra írt cikkében szólalt fel az iskolák őszi nyitása ellen, amelyet Donald Trump amerikai elnök sürgetett egy július eleji konferencián.

Grohl azt írta, saját édesanyja is tanárként dolgozott, „fáradhatatlanul elkötelezve magát mások szolgálata mellett, otthon és a munkában egyaránt”. A nő már hajnal előtt felkelt, hogy megfürdesse, felöltöztesse és megetesse a zenészt és lánytestvérét, hogy időben elérjék az iskolabuszt. Az 51 éves énekes „odaadó tanítóként” írta le az anyját, akinek volt diákjaival Grohl sokszor összefutott, és akik rengeteget meséltek arról, mennyivel jobbá tette az életüket a nő.

Grohl azzal folytatta: „Csak kevesen képesek elkötelezni magukat egy ilyen nehéz és gyakran hálátlan munka mellett… És biztos vagyok benne, hogy a tanárok épp olyan létfontosságú dolgozók, mint bármely más szakma képviselői.”

Ha a tanárokat rákényszerítik, hogy folytassák a hagyományos oktatást ősszel, az „életről és halálról dönthet” – írta.

A zenész rengeteg dolgot sorolt fel, amellyel az anyja szerint szembe kell néznie a tanároknak újranyitás esetén: ilyenek a maszk viselésének és a távolságtartásnak a betartatása, illetve a folyamatos testhőellenőrzés. Emellett az ebédeltetést vagy a mosdóhasználatot is komolyan meg kellene szervezni.

Amerikában egyre növekszik koronavírusos megbetegedések száma, ennek ellenére Donald Trump az iskolák őszi kinyitását sietteti. Számos oktatási és egészségügyi szakértő küzd ez ellen, mondván, az újranyitás nem biztonságos. Arizonában például 87 orvos írt alá egy Doug Ducey kormányzónak címzett levelet, azt kérve, legalább a következő tanév első negyedében maradjanak zárva az iskolák.

Dave Grohl azzal zárta az írását, hogy a tanárok tanítani akarnak, nem meghalni. "Támogatnunk és védenünk kell őket, mint nemzeti kincseket, mert igenis azok. Nélkülük hol lennénk?"

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekete-Győr Balatonőszödről üzent Gyurcsánynak

Fekete-Győr Balatonőszödről üzent Gyurcsánynak

Több kilométeres dugó alakult ki az osztrák határnál ellenőrzések miatt

Több kilométeres dugó alakult ki az osztrák határnál ellenőrzések miatt

Három program, ami segít kikapcsolódni a karantén után

Három program, ami segít kikapcsolódni a karantén után