szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A hét-nyolc óra egybefüggő pihenés nem is olyan magától értetődő, mint gondolnánk.

Az alvászavar az egyik legsúlyosabb civilizációs betegség, de történészek arra hívják fel a figyelmet, hogy könnyen lehet, a rossz alvás a napi 7-8 óra egybefüggő „kötelezettségére” is visszavezethető.

Ha visszamegyünk a középkorig, korántsem volt egyértelmű, hogy valaki ennyi időt töltsön egyhuzamban az ágyban, ehelyett az éjszaka általában két, jól elkülöníthető szakaszra bomlott: a nagyjából négyórányi alvást követően a legtöbben akár egy-két órát is teljesen ébren töltöttek, majd folytatták a pihenést.

A szaknyelven kétfázisú alvásként emlegetett szokás a 17. századtól kezdett háttérbe szorulni, és az ipari forradalom, illetve a köz-, majd a mesterséges világítás terjedése nyomán, egy évszázaddal ezelőtt végleg eltűnt. Ezzel párhuzamosan kezdtek feltűnően szaporodni az álmatlansággal, visszaalvási nehézségekkel kapcsolatos orvosi esetek.

Az álmatlanság ugyanakkor sokak inspirációs forrása is lehet. A kreatív inszomnia rejtélyes működéséről a HVG e heti számában, illetve a hvg360-on olvashat.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új royal bébi érkezik a brit királyi családba

Új royal bébi érkezik a brit királyi családba

Ellentmondanak a magyar hatóságoknak az EU járványügyi szakértői

Ellentmondanak a magyar hatóságoknak az EU járványügyi szakértői

Elek István: Vidnyánszky, a politikus

Elek István: Vidnyánszky, a politikus