szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Katona József Színház társulatának tagja úgy véli, az SZFE-tiltakozás fontos ügy, amelyben részt kell venni.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Újabb és újabb színészek szólalnak meg, hogy elmondják a véleményüket arról, ami a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel (SZFE) történik. Csányi Sándor nemrég videóüzenetben beszélt arról, hogy nem folyt ideológiai képzés az egyetemen, ami azt illeti, amikor oda járt, azt sem tudta, ki van kormányon.

Molnár Piroska nemrég az ATV-nek adott interjút. Ebben elmondta, nem csak azért áll ki a diákok mellett, mert korábban színpadi beszédet tanított az egyetemen.

nincs jó véleményem arról, hogyha valakiknek a feje fölött intézkednek róluk, anélkül, hogy megkérdeznék őket, hogy szeretnék e azokat a változásokat. nem hiszem, hogy az egyetemen bárki ellenállna annak, ha valaki jü ötlettel jönnének elő, vagy olyannal, ami használható, ami tényleg egy kis friss szelet hoz...
Őrséget álltunk, be vagyunk osztva mi, felnőtt színészek, és odaálltunk egy-egy színművészetis mellé. Ez egy fontos ügy, amiben részt kell venni.
Lehet pozitív kimenetele ennek az egésznek?
Én nagyon bízom benne. Megveszekedettül szeretném, ha ennek a kimenetele pozitív lenne, bár tudom, hogy nem úgy néznek ki most a dolgok. Bízom a józan észben és abban, hogy nem dobják sutba az egyetem múltját. Rossz látni, hogy az utóbbi időben olyan emberek lettek megrángatva, akikkel kapcsolatban el sem tudtam képzelni, hogy ez megtörténhet. Nagyon bánt. Érintve vagyok a mestereim miatt, és én jól tudom, mit kaptam a Színművészetitől, és hacsak tehetem, járok oda vizsgaelőadásokat nézni. Tudom, hogy ott nincs ideológiai képzés. Csak szakmaiság van. Nagyon bánt, hogy ebbe mindenfélét belekevernek.
Mit gondolsz, a történtek összekovácsolják vagy inkább szétbomlasztják a szakmát?
Elek Ferenc családi titok
Elek Ferenc 30 év után találkozott édesapjával
Reménykedem az előbbiben. Rengeteg szolidaritási üzenet érkezik. Számomra tényleg nem létezik jobb és baloldali színész vagy jobb és baloldali színház. Emlékszem, a Godot-t csináltuk, és több próbán is megemlítette a mesterem, Zsámbéki Gábor, sőt Ascher Tamás is mondta, hogy mennyire érvényes volt a Vidnyánszky-féle Godot. Ők tisztelték ezt az embert. Nem tudom elképzelni, hogy itt miért történik az meg, hogy letapossa az egyik a másikat. Nem fogom fel, nem értem. Nem szoktam politizálni, és a jövőben nem is szeretnék, de most kicsit muszáj. Azt gondolom erről, hogy a francba már, egyszer mindannyian meg fogunk halni, valószínűleg egy életünk van, azt miért nem lehet jól csinálni? Ha egyszer majd számon kérnek minket, hogy mit tettünk, mit fogunk felelni rá? Ha egy forgatáson vagyok, és egy másik színházból való emberrel beszélgetek, sosem kategorizálok úgy, hogy ő jobb ő meg baloldali. Ez borzasztó. Mindenki jót akar, mindenki szeretne jó filmet, jó színházat csinálni, csak ez számít. Nem lehet úgy színházat vagy filmet csinálni, hogy ez most ez az oldal, az most az az oldal. Nem lehet ilyet játszani a szakmám tisztességével. Annyi ilyen mocsok éri az embert. Gyerekkoromban a Derkovicsba jártam iskolába, ahol együtt fociztunk arab fiúkkal, kínai gyerekekkel, romákkal… Egyszerűen az volt a lényeg, hogy együtt vagyunk és játszunk. Sosem fordult meg a fejemben, hogy ő most máshonnan van meg másmilyen. És ahogy nőttem, elkezdtem látni magam körül, hogy Jézusom, a származása miatt megbélyegeznek embereket? Sajnos én ostobán optimista vagyok, de úgy érzem, ennek valamikor vissza kell fordulnia. Olyan picik vagyunk, hát miért csináljuk ezt egymással? Jön egy vírus, és mi történik, nézd meg!

Nincs jó véleményem arról, hogyha valakiknek a feje fölött intézkednek róluk, anélkül, hogy megkérdeznék őket, szeretnék-e azokat a változásokat

– mondta a színésznő, és hozzátette, nem hiszi, hogy az egyetemen bárki ellenállna annak, ha valaki jó ötlettel jönne elő, olyannal, ami használható, ami kicsit friss szelet hoz.

Elek Ferenc, a Katona József Színház tagja a most bemutatott Hab című filmmel kapcsolatban nyilatkozott az nlc.hu-nak, de az interjúban szóba került az egyetem ügye is. Elek Ferenc nemrég őrséget állt az előtetőn, mert úgy véli, ez egy fontos ügy, amelyben részt kell venni.

A színész megveszekedettül szeretné, ha a helyzet kimenetele pozitív lenne, bár tudja, hogy most nem úgy néznek ki a dolgok.

Bízom a józan észben és abban, hogy nem dobják sutba az egyetem múltját. Rossz látni, hogy az utóbbi időben olyan emberek lettek megrángatva, akikkel kapcsolatban el sem tudtam képzelni, hogy ez megtörténhet. Nagyon bánt. Érintve vagyok a mestereim miatt, és én jól tudom, mit kaptam a Színművészetitől, és hacsak tehetem, járok oda vizsgaelőadásokat nézni. Tudom, hogy ott nincs ideológiai képzés. Csak szakmaiság van. Nagyon bánt, hogy ebbe mindenfélét belekevernek.

Elek Ferenc hozzátette, számára nem létezik jobb- és baloldali színész vagy színház. Felidézi, hogy annak idejét a Godot-t csinálták, és több próbán is arról beszélt Zsámbéki Gábor és Ascher Tamás, hogy a Vidnyánszky-féle előadás mennyire érvényes volt.

"Ők tisztelték ezt az embert. Nem tudom elképzelni, hogy itt miért történik az meg, hogy letapossa az egyik a másikat. Nem fogom fel, nem értem. Nem szoktam politizálni, és a jövőben nem is szeretnék, de most kicsit muszáj. Azt gondolom erről, hogy a francba már, egyszer mindannyian meg fogunk halni, valószínűleg egy életünk van, azt miért nem lehet jól csinálni? Ha egyszer majd számon kérnek minket, hogy mit tettünk, mit fogunk felelni rá? Ha egy forgatáson vagyok, és egy másik színházból való emberrel beszélgetek, sosem kategorizálok úgy, hogy ő jobb- ő meg baloldali. Ez borzasztó" – mondta a színész.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapesten van Nicolas Cage

Budapesten van Nicolas Cage

Oda Matolcsy György álma, már a jegybank sem hisz abban, hogy gyorsan véget ér a válság

Oda Matolcsy György álma, már a jegybank sem hisz abban, hogy gyorsan véget ér a válság

Hetekbe telhet, mire megfelelő aggregátorokat kapnak a járványkórházak

Hetekbe telhet, mire megfelelő aggregátorokat kapnak a járványkórházak