szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pedagógusok alacsony kockázatú kontaktoknak minősülnek a megyei tisztiorvos szerint.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Egy vidéki középiskola szeptember 8-án értesült arról, hogy az egyik osztályba járó diák PCR-vizsgálata pozitív lett. Az iskola vezetése jelezte a helyzetet a hatóságoknak, akik kivizsgálták az esetet. Ezt követően úgy döntöttek, hogy a teljes osztály (21 fő) szoros kontaktnak minősül, így elrendelték a diákok azonnali karanténját, járványügyi megfigyelésüket. Nemcsak a diákokat, de családjaikat is szoros kontaktnak minősítették, így számukra is előírták a karantént.

A PDSZ-hez került megyei tisztiorvosi levél a tanárokkal kapcsolatban így fogalmaz: „Az intézmény vezetőjével folytatott egyeztetést követően megállapításra került, hogy a pozitív tanulót oktató pedagógusok az aktuális eljárásrend alapján, jelen ügyben alacsony kockázatú kontaktoknak minősülnek, önmegfigyelést végeznek.”

Azaz a pedagógusok, akik ugyanúgy a diákokkal összezárva, velük egy légtérben tanítottak, nem minősülnek a diákokkal, vagy akár azok családjaival – akik jelen sem voltak a diákok által látogatott tantermekben – azonos kockázatúnak.

A PDSZ szerint nehéz ezt másként értelmezni, mint úgy, hogy mivel szükség van az országos gyermekmegőrzőre, a pedagógusok most egy könnyebben beáldozható kategóriába kerülnek.

Az eljárással kapcsolatban a PDSZ az alábbi problémákat lát:

-          Az osztályban oktató pedagógusok kapcsolatban vannak a többi osztállyal is. Azaz – fertőződés esetén – könnyen belátható, hogy ők is átadhatják a fertőzést a többi diáknak is, újabb és újabb karanténhelyzeteket előidézve.

-          Az érintett pedagógusok a többi kollégával is kapcsolatban állnak. Márpedig a pedagógus nemcsak egy osztállyal érintkezik, hanem sokkal többel. Míg a diákok jellemzően leginkább egyetlen tanulócsoporttal – a sajátjukkal – érintkeznek, a pedagógus akár napi néggyel-öttel is.

-          A pedagógusok nagy része életkoruk, alapbetegségeik alapján a különösen védett kategóriába tartoznak.

-          Köztudott tény: „önmegfigyelés” alapján ki sem derülhet, ha valaki tünetmentes hordozó, netán szuperterjesztő. Az önmegfigyelést végző, dolgozó pedagógusok zavartalanul terjeszthetik a fertőzést a környezetükben.

Bővebben az ügyről itt olvashat.

Képünk illusztráció

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel negyven koronavírusos van a szegedi börtönben

Közel negyven koronavírusos van a szegedi börtönben

Tévedett a labor, mégsem koronavírusos az óbudai óvodás

Tévedett a labor, mégsem koronavírusos az óbudai óvodás

Csak minden ötödik koronavírussal fertőzött marad tünetmentes

Csak minden ötödik koronavírussal fertőzött marad tünetmentes