szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

És más mentális betegségekhez. Egy új tanulmány szerint ugyanis a fülzsírból is kimutatható a stresszért is felelős hormon, a kortizol szintje.

Egy 37 résztvevővel végzett kísérletről szóló alapján a fülzsírból is kimutatható a szervezetben a streszhormonként is ismert kortizol szintje, ez pedig közelebb hozhatja a pszichiátereket a mentális betegségek jobb megismeréséhez - írja a BBC a kutatást végző Dr. Andres Herane-Vives közlése alapján.

A kortizol az a hormon, amely stresszhatás esetén "vészjelzést" küld az agynak, ez pedig a szervezet szinte minden részére hatással van, az immunrendszertől kezdve az emésztésig. Ugyanakkor a tudomány nem tárta fel egészen pontosan, hogyan működik közre a hormon a szorongás vagy a depresszió kialakulásában. Dr. Herane-Vives kutatásai is erre keresnek választ.

A kutató úgy gondolja, hogy a fülzsírból mért kortizolszinttel adott esetben a páciens mentális állapotát is pontosabban lehetne majd felmérni. Eddig a mentális betegségekre vonatkozó diagnózisokat nagyrészt jellemzően szubjektív szempontok alapján állították ki, a kortizolszint-mérések viszont segíthetnek a pontosabb megállapításokban, illetve abban is, hogy mely beteg számára ajánlott vagy kevésbé ajánlott az antidepresszánsok felírása.

A kortizolszintet eddig főként vérből mutatták ki, de mivel a vérvétel sokak számára eleve stresszel járó folyamat, ez sokszor hamis eredményt mutathatott. A hormont ki lehetne mutatni hajból is, ehhez azonban legalább három centire lenne szükség, amennyivel viszont nem mindenki rendelkezik. Dr. Herane-Vives egyúttal előállt egy olyan eszközzel is, amely alkalmas a fülből való mintavételre, de nem roncsolja a dobhártyát.

Borítókép: BURGER / Phanie / Phanie via AFP

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Helen McCrory, a Harry Potterből is ismert színésznő

Meghalt Helen McCrory, a Harry Potterből is ismert színésznő

Átvenné a dán AstraZeneca-készletet Lettország

Átvenné a dán AstraZeneca-készletet Lettország

Megvalósulhat Elon Musk álma: még az idén chipet ültethet a Neuralink az emberi agyba

Megvalósulhat Elon Musk álma: még az idén chipet ültethet a Neuralink az emberi agyba