szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ellenállás és a sztrájk egyik formája lett az online nézhető Sztrájktévé, amelyen hazai filmes nagyágyúk, esztéták, újságírók szabad egyetemi előadásait nézhetjük meg. Ha már nagyon bekockultunk a passzív sorozatfogyasztástól, az SZFE-sek Sztrájktévéje megtornáztatja fásult agysejtjeinket.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Aki még nem találkozott volna vele, íme egy újabb színvonalas online tartalom a kijárási korlátozások és a sötét nappalok idejére: a Színház- és Filmművészeti Egyetem online Sztrájktv-je október óta hetente több alkalommal kínál ingyenes szabad egyetemi előadásokat, beszélgetéseket.

Vannak közöttük eszmecserék magáról az SZFE-tüntetésről is, de például a virtuális térben Karsai György lassan feldolgozza a teljes görög drámairodalmat, Fullajtár Andrea pedig Térey János, Borbély Szilárd és Szabó T. Anna verseiről beszélgetett, sőt, volt már szó az elmúlt hetekben Chaplinről, Macbeth-ről és Rembrandtról is. Az SZFE tanárai vagy az SZFE-sekkel szimpatizáló tanárok is tartanak így előadásokat.

A soron következők (melyek később vissza is nézhetők) pedig ezek lesznek:

Eddig 35 előadást bonyolítottak le az oktatók, és a készítők elmondása szerint meglepően nagy a népszerűsége a sorozatnak, ami talán annak is köszönhető, hogy kommentben kérdezni is lehet az oktatóktól.

"A figyelemfelkeltés volt a cél, de jobban sült el, mint gondoltuk: élőben 150–400-an nézik általában az adásokat, és rengetegen vannak, akik visszanézik ezeket. Van olyan videónk is, amely 25 ezer megtekintést generált, az átlag körülbelül a 10 ezer megtekintés" – írják kérdésünkre az SZFE-sek.

Mi is ez a sztrájk?

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak – jelenleg a vírus miatt megakasztott – blokádját az egyetem munkatársai sztrájkkal erősítik.

Az SZFE tanáraiban már nyár végén felmerült a sztrájk, mint az autonómia kiharcolásának egyik lehetséges eszköze. Szeptemberben meg is tartották a figyelmeztető sztrájkjukat, október elseje óta pedig folyamatos a munkabeszüntetés. Jogilag csak a kinevezett, állásban lévő oktatók sztrájkolhatnak, de velük "szimpátiasztrájkolnak" az óraadó tanárok is.

©

Időközben volt egy kis jogi hullámvasút, mivel bíróságon beperelték az egyetem alkalmazottait, hogy nem jogszerű a sztrájkjuk, ezt az elsőfok ugyan jóvá is hagyta, de a másodfok jogszerűnek találta a munkabeszüntetést, amit aztán végül az elsőfokon ugyancsak jóváhagytak. A sztrájk tehát jogos, az egyetem tanárai pedig továbbra is azt várják, hogy ellenállásuk kikényszerítse a tárgyalást a munkáltatóval és a fenntartóval, ám a másik fél azóta sem hajlandó a párbeszédre.

Mindeközben az oktatók figyelnek rá, hogy a munkabeszüntetés ne menjen az oktatás rovására, azaz nem a megtartandó órák alatt sztrájkolnak. Ugyanakkor a sztrájkkal eltöltött munkaóráikat levonják a bérükből.

Mint írják a hvg.hu-nak küldött közleményükben:

a sztrájk egyik formája lett a sztrájktévé. Célunk, hogy miközben ellenállunk, adjunk is valamit, értéket teremtsünk.

Az éppen akutális előadásokat a Független Szabad Egyetem Facebook-oldalon harangozzák be, mert jelenleg ez az a felület, ahol valóban az egyetemi polgárság van képviselve. "A honlaptól, az SZFE Facebook-oldaltól elvették, illetve korlátozták jogosultságainkat" – fogalmaztak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Úgy összevertek egy férfit Újbudán, hogy belehalt

Úgy összevertek egy férfit Újbudán, hogy belehalt

Tűz volt egy miskolci panelben, 80 embert kellett kimenekíteni

Tűz volt egy miskolci panelben, 80 embert kellett kimenekíteni

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra

Két vezető is lemondott a kínai cégnél, amely 1 millió vakcinát küldene Magyarországra