szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Omar Atiq úgy érezte, elég nehézséget okoz a járvány az embereknek, nem akarta, hogy még a fizetés miatt is aggódjanak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Pácienseinek küldött karácsonyi üdvözletében jelentette be egy arkansas-i onkológus, hogy elengedi a fennálló tartozásukat. A gesztus révén nagyjából 200 rákos betegnek közel 650 ezer dollárt (191 millió forint) nem kell kifizetnie – írja a BBC.

A pakisztáni születésű Omar Atiq 1991-ben nyitotta meg daganatos betegekre szakosodott klinikáját Pine Bluffban, amely tavaly szűnt meg. Az onkológus most az Arkansas-i Orvostudományi Egyetem professzoraként dolgozik. Döntését így magyarázta az ABC csatorna reggeli műsorában, a Good Morning Amerikában: „Idővel rájöttem, hogy vannak emberek, akik egyszerűen képtelenek fizetni. Ezért aztán a feleségemmel, családként átgondoltuk a dolgot, és megvizsgáltuk, hogy elengedhetnénk-e a tartozásokat. Úgy látszott, hogy nincs akadálya, szóval megtettük.”

Az orvos egy lapnak arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány is közrejátszott a döntésükben, mert látták, hogy milyen nehézségeket okoz az emberek és a vállalkozások életében.

Atiq klinikája egy követeléskezelő közreműködésével hajtatta be korábban a meg nem fizetett összegeket. Amikor a cég vezetőjét kérdezték róla, az úgy nyilatkozott: az orvost gondoskodó embernek ismerte meg. David Wroten, az arkansas-i orvostársaság alelnöke pedig arról beszélt, hogy Atiq előzetesen megkérdezte tőle, etikailag nem kifogásolható-e az adósságok elengedése. Wroten az onkológust nemcsak a legokosabb, de a legegyüttérzőbb orvosnak is nevezte, akivel valaha találkozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kockáztat a Mol-vezér, új választottja a neurobiológia

Kockáztat a Mol-vezér, új választottja a neurobiológia

Valószínűleg a világ legdrágább kulcsa kelt el csütörtökön

Valószínűleg a világ legdrágább kulcsa kelt el csütörtökön

Az nem egészen úgy van: magyarázkodik a WhatsApp

Az nem egészen úgy van: magyarázkodik a WhatsApp