szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A támogatás minden iskolatípus minden évfolyamára kiterjed.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„A koronavírus-járvány ellenére nem mondhatjuk, hogy az idei egy elveszett év lenne” – mondta Heinz Fassmann osztrák oktatásügyi miniszter hétfőn, egyúttal 200 millió eurós többlettámogatást jelentett be a terület számára. A pénzből lehet megszervezni, hogy a tanulók behozhassák a távoktatás miatt tapasztalt esetleges lemaradást.

A miniszter méltatta mind a pedagógusok rendkívüli munkáját, mind a tanulók hozzáállását a rendkívüli körülményekhez. „Mindazonáltal egyértelmű célunk az iskolák mielőbbi megnyitása, mert a jelenléti oktatásnál még nem találtak ki jobbat” – tette hozzá a tárcavezető.

A 200 millió eurós támogatási csomag az oktatási tárca költségvetési tartalékából, valamint uniós forrásokból tevődik össze, és 4500 szabad pedagógusállást képes finanszírozni még ebben a félévben. Az összegből 3 millió plusz felzárkóztató óra valósulhat meg 2022 februárjáig, ennek kétharmada a mostani félévben, egyharmada az őszi szemeszter során.

A támogatás minden iskolatípus minden évfolyamára kiterjed.

A gyakorlatban ez heti plusz két órát jelent osztályonként, amit az iskola vezetése a helyi igényekhez és szükségletekhez mérten szabadon alakíthat. Vagyis, ha például egy érettségiző osztályban nagyobb szükség van a pluszórákra, mint egy másik osztályban, akár négyet is felhasználhatnak a heti 16 óra kontingensből.

A felzárkóztató órákat tarthatják meglévő tanárok fizetett túlóra keretében, felsőbb éves pedagógus egyetemisták, illetve újonnan alkalmazott tanárok is. A támogatási program lényege épp a helyi körülményekhez való alkalmazkodóképesség és a célirányos megvalósítás összhangja.

Az iskolák tervezett nyitásának – vagyis a tanulók távoktatásból az iskolákba való visszatérésének – jelenlegi céldátuma február 8. Ezt az aktuális járványhelyzet függvényében még módosíthatják. A javasolt és előírt óvintézkedések – mint a maszkviselés, bontott csoportok a távolságtartás biztosítására, a termek sűrű szellőztetése és a heti rendszerességű tesztelés – betartásával, illetve kombinálásával minimalizálható lesz, hogy járványgócpontok alakuljanak majd ki az iskolákban – magyarázta Fassmann.

Az országban hétfő nulla órától léptek életbe újabb járványügyi szigorítások: a tömegközlekedési eszközökön, üzletekben, piacokon, ügyfeleket fogadó hivatalokban és a rendelők várótermeiben a 14 évesnél idősebbeknek kötelező az FFP2-es maszkot viselni, valamint a 2 méteres távolságot tartani azok között, akik nem egy háztartásban élnek.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1009 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 405 723 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1846, az intenzív kezelésre szorulók 320-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 33-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7418-ra emelkedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, de a KDNP marad

A Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, de a KDNP marad

Banksy festhetett menekülő rabot a híres readingi fegyház falára

Banksy festhetett menekülő rabot a híres readingi fegyház falára

Így lesznek szuperhősök a futárok

Így lesznek szuperhősök a futárok