szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A járvány miatt ugyan a nagy lagzik egy része elmaradt 2020-ban, ám az esküvők megszaporodtak. És bár a tavalyi házasságkötések száma egészen kimagasló, a koronavírus-válság nem tett jót a termékenységnek.

1986 óta nem kötöttek annyian házasságot, mint tavaly, igaz, azt nem tudni, hogy ebben mennyi a házaspárokat megillető támogatások miatt „lepapírozott” kapcsolat.

A házasodási kedv megnőtt ugyan, a várt karanténbaba-boom viszont elmaradt: legalábbis Kapitány Balázs, a KSH Népességtudományi Intézetének demográfusa szerint, az előzetes adatokból úgy látszik, hogy "a koronavírus-járvány kitörése és az ezt követő korlátozások tavaszi bevezetése után kilenc–tíz hónappal kevesebb gyerek születik, mint korábban. 2020 decemberében 7,9 százalékkal kevesebb újszülöttet regisztráltak, mint egy évvel ezelőtt."

Kapitány szerint bár a termékenységi arányszám tavaly 25 éves csúcson volt (e szerint, ha az adott év termékenységi adatai állandósulnának, akkor egy nő az élete folyamán átlagosan 1,55 gyereket vállalna), még mindig el vagyunk maradva a kormány által vágyott 2–2,1-es arányszámtól. Ráadásul a járvánnyal együtt járó gazdasági válság nincs jó hatással a gyerekvállalásra, és hiába a bőkezű családtámogatások, egy krízis mindig rosszat tesz a termékenységnek – mondja a szakember.

A legideálisabb esetben is 2-3 év múlva jöhetnének az "elmaradt gyerekek", de bele kell kalkulálni, hogy a járvány miatt tavaly elhalasztott egészségügyi ellátások is negatív irányba befolyásolták a családtervezést.

Arról, hogy a kormány a születésszám növelésében óriási anyagi ráfordítások árán elért eredményeit elvinni látszik a járvány, bővebben a HVG e heti lapszámában, illetve a hvg360-on olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

Bekeményít a lengyel kormány a kutyásokkal szemben

Bekeményít a lengyel kormány a kutyásokkal szemben

A rendőrség szerint nem mesefigura a bádogrendőr, akinek mindig lába kél

A rendőrség szerint nem mesefigura a bádogrendőr, akinek mindig lába kél