szerző:
Cs.H.
Tetszett a cikk?

A bringaszerviz legalább olyan fontos szolgáltatás most, mint a tömegközlekedés üzemeltetése.

„Még nem jött ki a közlöny, hogy miként kell nyitva, illetve zárva tartanunk, de az informális csatornáim szerint, valószínűleg nyitva lehetünk” – vázolja fel az előttünk álló két hete a Pajtás Biciklibolt munkatársa, Tóth Zelma. Ami a kéthetes lezárás esetleges meghosszabbításárt illeti, nem számol azzal, hogy be kell zárniuk, mert mint fogalmaz: „Kizárt, hogy Budapesten az egyik fő közlekedési eszköznek ne legyen szervizszolgáltatása. Akkor nagyobb botrány lenne, mint hogy most a virágárusoknak be kell zárniuk.”

Ezt egyébként van mire alapoznia, hiszen tavaly tavasszal már kiderült, hogy a kerékpár az egyik legbiztonságosabb közlekedési eszköz járvány idején, úgyhogy sokan emiatt kezdtek el biciklizni. „Abból, hogy egy ápoló, aki bringával jár a Covid-osztályra dolgozni, egy defekt miatt ne tudjon bemenni a kórházba, botrány lenne. De bárki más is, ha nem tudja a bringáját használni, az ciki. És ugyanúgy gondolni kell az ételkiszállítókra is, mert nemcsak a Hajtás Pajtás futárai járnak hozzánk, hanem a Wolt, a Netpincér futárai is: ha nekik lerobban a bringájuk, akkor nincs munkájuk. A bringaszerviz legalább olyan fontos szolgáltatás most, mint mondjuk, a BKV-nak az üzemeltetése” – mutat rá a lényegre Tóth Zelma.

©

Lenne idő nagygenerálozni

Ha mégis zárva kellene tartaniuk a következő két hétben, akkor is van kétheti munkájuk előre, vagyis akkor is tudnak dolgozni, ha a bolt és szerviz nem lehet nyitva: „Hivatalos szervize vagyunk a Hajtás Pajtásnak, és körülbelül 60-70 futár biciklijén, háromkerekű kerékpárján (trike) tudnánk most megcsinálni a nagygenerálokat, amit eredetileg őszre terveztünk. Ezenfelül már a jövő hétre behoztak bicikliket hozzánk tavaszi átnézésre. Ha tehát netalán be kellene zárnunk, akkor nem fogunk kétségbeesni” – mondja.

A bicikliszervizt egyelőre nem rohamozták meg az emberek pánikszerűen, hogy még az utolsó pillanatban hozzák rendbe a biciklijüket, de mindenki bizonytalan:  „Aki például ma reggel hozta be a bringáját, azzal azt beszéltük meg, hogy lehetőleg még ma próbáljon meg érte jönni, mert lehet, hogy hétfőn nem fogja tudni átvenni a kerékpárt.”

Továbbra is nagy a kereslet, de kicsi a kerékpárkínálat

A járványhelyzetnek van azonban egy kevésbé közvetlen hatása is a kerékpárosokra – mondja Tóth Zelma – a világpiacon ugyanis hiány van a kerékpárokból és az alkatrészekből. Ha valahol az alumínium- vagy acélgyártás leállt egy hónapra, akkor máris elakad az alapanyagok küldése a gyárakba, és ez világjelenségnek mondható:

„Az alkatrészek jelentős része a Távol-Keletről jön, de ott vesztegelnek a kikötőkben az áruk, mert egyszerűen nem tudják azokat felrakni a hajóra, ugyanis nincs konténer, tehát szállítási gondok is vannak. Azt mondják a nagykereskedők, hogy idén sokkal nagyobb bajok lesznek, és sokkal nagyobb lesz a hiány, mint tavaly. A gyártási kapacitást ugyanis nem növelték, nem indultak be új gyártósorok, viszont a kerékpárok iránti kereslet világszinten a duplájára nőtt.”

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Helen McCrory, a Harry Potterből is ismert színésznő

Meghalt Helen McCrory, a Harry Potterből is ismert színésznő

Ügyes trükkel kerülné ki a Facebook az Apple tiltását

Ügyes trükkel kerülné ki a Facebook az Apple tiltását

Az LMP is beállna Karácsony Gergely mögé

Az LMP is beállna Karácsony Gergely mögé