szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Negyven köztéri plakátot helyeztek ki a kerületben.

Április 14-e, Esterházy Péter születésnapja egyúttal a magyar próza napja is. Ebből az alkalomból 40 hazai kortárs író és költő osztotta meg a kedvenc Esterházy-idézetét, amelyekből aztán színes köztéri plakátok készültek Óbudán, korábban nem publikált fotók felhasználásával. A harmadik kerületben élők és az arra járók egy hónapig tekinthetik meg a plakátokat – olvasható az önkormányzat honlapján.

©

A köztéri plakátokon szereplő, 2015-ben készült fekete-fehér fotók Erdőháti Áron munkái, nagyobb részük korábban sehol sem volt látható.

©

Az EP71-kampány részeként egy videót is közzétettek a szervezők, amelyen Alföldi Róbert színész-rendező emlékezik az íróra, és olvas fel egy művéből.

A Fő téri Esernyős kávézóban pedig minden egyes kávé mellé a negyven plakát képeslapméretű másából adnak egyet-egyet ajándékba április folyamán (e hét végétől), illetve amíg a készlet tart. Az Óbudai Anziksz oldalán minden plakát megtekinthető, többen a szerzők közül arról is megosztanak néhány gondolatot, miért éppen azt az idézetet választották Esterházytól.

©

Az önkormányzat hozzáteszi: április 14. jó alkalom arra (is), hogy az író védjegyévé vált eszköze, az idézés felelevenítésével tekintsünk arra, hogy a mai magyar írók, költők mit kezdenek az életművel, mennyire lett része az Esterházy-szövegvilág az éppen zajló irodalomnak.

Kelt Rómaifürdőn – hányszor olvastuk ezt az Esterházy-esszék, -cikkek, -följegyzések, -cetlik végén. A világhírű író és európai gondolkodó erősen kötődött a lakóhelyéhez, a kerülethez – a születésnapi kampánnyal egyebek mellett azt igyekszünk megmutatni, hogy mi, harmadik kerületiek is erősen kötődünk az íróhoz, az emberhez, Esterházy Péterhez

– tették hozzá.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
BI-CSH Kult

Történelem, foci, szex – néhány kedvenc sorunk Esterházy Pétertől

Ma lenne 70 éves a négy éve elhunyt Kossuth-díjas író, ebből az alkalomból úgy gondoltuk, megosztunk olvasóinkkal tőle tíz idézetet, amelyet mi nagyon szeretünk. Egyrészt jó időtöltés lepakolni a könyvespolcot és ilyeneket keresni, de egyben nagyon nehéz is, mert úgyis kimarad valami. És amúgy is, Esterházy majd’ minden bekezdése bekerülhetett volna a gyűjteménybe.