szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

900 méteres mélységben vadászhatott az a különös kinézetű, éles fogazatú hal, amelynek a tetemére egy kaliforniai homokos parton bukkantak rá.

Fekete színű, egy medicinlabdához hasonlító teremtményt mosott partra a víz előző héten a kaliforniai Laguna Beachen – írja a CNN. A halnak a testéhez képest igen méretes szája van, fogai pedig olyan élesek, mint az üvegszilánkok. A Crystal Cove State Park osztott meg képeket a partra sodort tetemről, és azt írják, hogy az egyelőre érthetetlen okból a felszínre került, egyébként 900 méteres mélységben vadászó állat egy a horgászhalalakúak rendjébe tartozó korbácsoshalféle (Himantolophidae), amely a fején lévő világító nyúlvánnyal csalogatja a prédákat magához.

A kutatók szerint a megtalált hal egy nőstény lehet. A korbácsoshalfélék nőstényei 60 centiméteresre is megnőhetnek, míg a hímek kifejlett példányai, melyeknek egyetlen rendeltetésük, hogy a nőstények szaporodását segítsék, alig lehetnek nagyobbak két centinél. A hatalmas méretkülönbség pedig a faj bizarr szaporodási módját szolgálja.

A nőstényeknél sokkal kisebb termetű hímek szexuális parazitaként tudnak ugyanis csak életben maradni, így ha rátalálnak egy nőstényre, akkor beleharapva az állatba kapcsolódnak hozzá, majd idővel teljesen eggyé válnak vele. A hímek a nőstény testének nyúlványaivá redukálódnak, így folyamatosan tudják adagolni a spermát, ha a nősténynek szüksége van a megtermékenyítésre.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!