szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az extravagáns partiknak és drága ajándékoknak is búcsút inthetnek néhányan.

A kínai kormány takarékossági felhívására drasztikus lépésekkel reagált egy délnyugati megye: betiltotta a születésnapi partikat és más ünnepségeket, illetve átírta az esküvőkre és a temetésekre vonatkozó szabályokat, megtiltva a 200 jüannál (nagyjából 9 ezer forintnál) értékesebb dolgok ajándékozását.

A Funing megyében most bevezetett takarékossági szabályok a kommunista párt tagjaira, a közszolgákra, illetve a településvezetőkre vonatkoznak, a lakosokra nem.

Kínában hagyománynak számít pénzt ajándékozni az ünnepségeken, de ezt a szokást sokszor a befolyásos vendéglátók megkenésére használták.

A BBC megjegyzi, nem ez az első alkalom, hogy a kommunista párt ráncba szedte a saját tagjait. 2015-ben az extravagáns evést-ivást, a golfklubokhoz és privát klubokhoz való csatlakozást tiltotta meg nekik a korrupció elleni küzdelem részeként.

Kínában egyébként régóta téma a szolídabb és egyszerűbb ünneplés. Az esküvőkre például nagyon is konkrét korlátozásokat vezettek be Jünnan tartományban a köztisztviselők esetében, az esküvő részleteiről pedig a vendéglistától kezdve a költségekig be kell számolni a helyi önkormányzatnak. Az esküvőkön legfeljebb húsz asztal és kétszáz vendég lehet, az esküvői menetben pedig legfeljebb tíz autó vonulhat.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!