Kevés intimebb és meghatározóbb kapcsolatunk van, mint az, amelyet az evéssel ápolunk. Ráadásul az ételekkel kapcsolatos vonzalom vagy taszítás már gyerekkorban kialakul. De vajon mennyire befolyásolná mindezt, ha már gyerekként tudnánk az ételek történetét? Kalas Györgyi
Sandwich grófja és a nápolyi pizza című gyerekkönyve, ezzel az élménnyel próbálja meg kiegészíteni a mindennapi kenyerünket, felnőttként olvasva pedig rávezet arra, hogy semmit se vegyünk magától értetődőnek – még akkor sem, ha magától értetődően dobjuk be a bevásárló kosárba a csipszet, rendeljük a szusit, kenjük a gyereknek a szendvicset. Minden egyes ételünk ugyanis az emberi fejlődés, leleményesség vagy a létezéssel járó véletlen eredménye, és erre jó rácsodálkozni.
Kalas Györgyi biztosra megy, a könyvét azzal az étellel indítja, amellyel szemben szinte senkinek sem lehet ellenvetése: a pizzával. De később is főleg olyan slágerételeket mutat be, amelyekkel valóban fel lehet kelteni a gyerekek érdeklődését a hot dogtól kezdve a pattogatott kukoricán át a fagylaltig. Miközben sokat kihoz az olyan alapélményekből is, mint a vajas kenyér vagy a tea. És hogy világos legyen, hogy az ételeinkben egy kicsit mindig mi is ott vagyunk, néhány recepttel biztatja konyhai kalandozásra az ifjú olvasót.
Kalas Györgyi: Sandwich grófja és a nápolyi pizza – Kedvenc ételeink története, Pagony Kiadó, 3990 forint
Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket: