#gasztronómia




Mi történik, ha két hungarikum egyesül?
 

Mi történik, ha két hungarikum egyesül?

A gyomorkeserűk több évszázados tradícióra tekintenek vissza. De mitől is lesz igazán különleges egy ilyen nedű? Hogyan lehet a receptúrából újra és újra valami újat kihozni? Műhelytitkok és a gasztronómia találkozása: tartson velünk ínyenc időutazásunkon!

Zwack Unicum Zwack Unicum



Ha nem elég, hogy pukkan és szénsavas: mitől lesz minőségi egy pezsgő?
 

Ha nem elég, hogy pukkan és szénsavas: mitől lesz minőségi egy pezsgő?

Ha szilveszter, akkor pezsgő: de mitől is jó egy ilyen ital? Mit jelentenek a címkén olvasható kategóriák, és miért kerül olyan sokba egy jóféle champagne? A Vinagora nemzetközi borversenyen idén a legjobb pezsgőnek járó Champion díjat elnyerő Pannon Imperial Extra Dry készítőjénél, a Garamvári pincészetben jártunk utána, és azt is megtudtuk: a kivétel hogyan erősíti a szabályt.


Ha semmi nem jön össze, legalább legyen dupla a hús: a Zing története válságtól válságig – videó
 

Ha semmi nem jön össze, legalább legyen dupla a hús: a Zing története válságtól válságig – videó

Susánszky Ádámot a válság vette rá arra, hogy belevágjon a hamburgerkészítésbe, mára a két nagy lánc után neki van a legtöbb burgerétterme Magyarországon. A Zing alapítója bevezetett minket a kulisszák mögé, megmutatta, hogyan készülnek burgereik, és arról is beszélt, miként vészelik át a mostani krízist.

Gyükeri Mercédesz - Csányi Nikolett - Ká Zoltán Gyükeri Mercédesz - Csányi Nikolett - Ká Zoltán

Férfiak kötényben – három ember, aki megmentette a karantént
 

Férfiak kötényben – három ember, aki megmentette a karantént

Idén le kellett mondanunk nagyon sok olyan dologról, amiről azt hittük, nem tudunk élni nélkülük. Hosszabb-rövidebb ideig bezártak a színházak, a mozik, az éttermek, a játszóterek, elmaradtak fesztiválok, sportversenyek, utazások, meghiúsultak tervek, vágyak, meglepetések. Így arra kényszerültünk, hogy ott keressük a boldogságot, ahol az elérhető volt. Például a konyhában.







Karácsonyi Mákosguba-torta, ahogy Ötvös Zsuzsi készíti
 

Karácsonyi Mákosguba-torta, ahogy Ötvös Zsuzsi készíti

A legnagyobb mesterektől leste el a francia desszertekhez szükséges modern cukrászati technológiákat. Kísérletezett ízekkel, formákkal, textúrákkal, aztán eljött a következő szint, amikor Ötvös Zsuzsanna cukrászséf elkezdett visszanyúlni az otthonról hozott édességekhez. Így született meg a Régi receptek, klasszikus desszertek című könyv, amelyből most egy karácsonyi édesség, a Mákosguba-torta receptjét osztjuk meg.





Akik mindenkinél jobban élvezik a hidegfrontot: Lillafüred híres pisztrángjai nyomában
 

Akik mindenkinél jobban élvezik a hidegfrontot: Lillafüred híres pisztrángjai nyomában

Lassan negyven éve éli életét a Lillafüred melletti völgyben Hoitsy György, akinek a pisztrángjáért az ország másik feléből is elzarándokolnak a halkedvelők. A Lillafüredi Pisztrángtelep vezetője arról mesélt a hvg.hu-nak, milyen munka van emögött, de megismertük különleges tigrispisztrángjának a titkát és azt is, mit keres a bajai halászlében nori.