szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Spanyolország legrégebbi és nemzetközileg is legjelentősebb, kiemelt gasztronómiai lapja, a Club de Gourmets díját érdemelte ki a Barcelonában élő Nagy Zoltán.

A magyar származású borszakíró ma az ibériai ország egyik legnépszerűbb borajánlója és borversenyek bírálója. Teljesítménye nemcsak a neten szinte utolérhetetlen, hanem jelenléte és aktivitása a spanyol borrégiókban is jelentős. Öt év alatt 10 ezer bort kóstolt és kóstoltatott. Ismertség tekintetében azoknak a magyaroknak a nyomdokain halad, akik Spanyolországban szereztek hírnevet.       

hvg.hu: A Club de Gourmets-díjat az angolul és spanyolul is megjelent, tavaly pedig  a makaói Nemzetközi Könyvvásáron a drinks writing kategóriában 2. díjat nyert Boroskupák királynői című könyvéért kapta. Valójában mi is ez a mostani díj?

N. Z.: A spanyol címmel Reinas de Copas kapta, pontosabban kapja 2021-ben Spanyolország legjobb gasztronómiai könyve díjat az 1976-ban alapított madridi Gourmets Csoport lapjától. A gasztronómiai, illetve borászati és utazási tematikában úttörő szerepet vállaló havilap immár 10. alkalommal ítéli oda a szakmai jelölések és az olvasók véleménye alapján a különböző kategóriák képviselőinek a díjakat, így a legjobb séfnek, étteremvezetőnek, sommeliernek, kommunikátornak, könyvírónak, étteremnek, szállodának, üzletnek, terméknek. A díjak hivatalos átadására a 34. madridi Salón Gourmets-en kerül sor 2021 júniusában. A Salón Gourmets csúcskategóriás élelmiszer- és italtermékekkel foglalkozó egyik legfontosabb európai vásár és kiállítás.  

hvg.hu: Hogy fogadta a női borászokról szóló könyve újabb elismerését?

N. Z.: Ez volt a legjobb hír 2020-ban. Meglepett, hogy Katalónián kívül az emberek értékelik a munkámat, és azt, hogy értéket adok a spanyolországi borkultúrának.

©

hvg.hu: Milyen tervek foglalkoztatják?

N. Z.: Ami engem érdekel és foglalkoztat az, hogy meg tudjam értetni az emberekkel: a bor kultúra, és mindig élvezettel, de mértékkel kell fogyasztani. Semmi alapja az egyik spanyol hírcsatorna néhány napja szárnyra kelt állításának, miszerint a legfogyasztottabb drog Spanyolországban a bor.

hvg.hu: Várható új könyve?

N. Z.: Igen majdnem kész, de mert ez a borecetről szól, ami még nem annyira ismert általánosan, egyelőre kiadóra vár. Jó lenne, ha 2021-ben megjelenhetne. Bízom benne.

hvg.hu: Mit hozott önnek 2020 a mostani díjon kívül?

N.Z.: A koronavírus járvány miatt semmi jót, rengeteg problémát, ahogy mindenki másnak. Hiszen a veszélyhelyzet a borturizmust – amivel az írás mellett foglalkozom – is jelentősen érintette Katalóniában és egész Spanyolországban. Viszont jutott időm pihenni, és kidolgozni egy új projektet: dokumentumfilmet készítek a Boroskupák királynői c. könyvemből. Remélem, erre hamarosan lehetőségem is lesz. 

hvg.hu: Hogyan várja 2021-et?

N. Z.: Mivel nem utazhatunk, és jobb korlátozni a mozgást, Barcelonában maradok egy barátom házában, finom ételeket s borokat kóstolunk majd, és gondolom, filmeket nézünk. Bízom abban, minél előbb újra szabadon utazhatunk majd, ha megnyitják a határokat, s újra találkozhatunk a Fiesta de Vinón, a spanyol borok budapesti ünnepén, mint 2019 tavaszán.

©


Nagy Zoltán jövő tavasszal ismét találkozhat budapesti kolleganőjével, Szabó Edit borszakíróval is, aki a hazai borásznőkről írt könyvet, Gyengébb?Nem! címmel, és hagyományt teremtett a nagyszabású budapesti nőnapi borkóstoló rendezvényekkel. 2020 neki is szép elismerést hozott, a legilletékesebb, a borász szakma részéről, hiszen neki adományozták a Borászok Barátja díjat

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új ütemmel folytatják a Nyugati pályaudvar felújítását, konténerpénztárakban lehet jegyet venni

Új ütemmel folytatják a Nyugati pályaudvar felújítását, konténerpénztárakban lehet jegyet venni

Kritikus méretű lehet az informatikushiány a következő években

Kritikus méretű lehet az informatikushiány a következő években

Tompa Andrea és Bodor Ádám is Baumgarten-emlékdíjat kap

Tompa Andrea és Bodor Ádám is Baumgarten-emlékdíjat kap