szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Rendkívüli ülést hívott össze az Európai Gyógyszerügynökség március 11-ére, amelynek egyetlen célja, hogy egy következő vakcina, a Johnson & Johnson cégcsoport tulajdonában álló Janssen Gyógyszergyár forgalombahozatali engedélyének ajánlásáról döntsenek.

Ez az egyetlen jelenleg rendelkezésre álló oltóanyag, amelyből egy dózis is elegendő a védelem kialakulásához. Az Európai Unió 200 millió adagra szerződött és kikötöttek egy 200 millió opciót is. Vagyis ez a keret 400 millió ember beoltására elegendő, az több, mint az EU felnőtt korú lakossága.

Jelenleg három oltásnak (BioNTech–Pfizer, Moderna, AstraZeneca) van uniós engedélye, amelyek összesen 1,5 milliárd adag dózist jelentenek, a Janssennel ez megközelítené a 2 milliárdot. Magyarország ebből az oltóanyagból 4 360 000 adagot rendelt.

Az EU állam- és kormányfői múlt héten egyeztek meg abban, hogy felgyorsítják az uniós oltási stratégiát az engedélyezéstől a szállításon keresztül az oltások beadásáig.

Az eddigi gyakorlat az, hogy a gyógyszerügynökség ajánlását követően pár órán belül az Európai Bizottság kiadja a forgalombahozatali engedélyt, a szállítások pedig pár nap múlva megkezdődhetnek.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig lesz tavaszi méz idén a hideg miatt

Alig lesz tavaszi méz idén a hideg miatt

Hatalmas bírságokat hoznak össze minden évben a külföldi autósok

Hatalmas bírságokat hoznak össze minden évben a külföldi autósok

Hadat üzentek a röhejesen beállított fotóknak

Hadat üzentek a röhejesen beállított fotóknak