szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Belgiumban jelenleg az elmúlt egy hét átlagát figyelembe véve naponta 25-en veszítik életüket koronavírusban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Szombattól április 19-ig érvényes szigorú korlátozásokról döntöttek Belgiumban. Az elmúlt napokban rohamosan nőtt a fertőzöttek száma, egy hetes átlagban 4100 új esetet jelentettek, ami 28 százalékos növekedést jelent. Tegnap 281 személy került kórházba, ahol jelenleg 2402 ember ápolnak koronavírussal, 601-en vannak intenzív osztályon és 325-en lélegeztetőgépen. Átlagban naponta 58 ezer tesztet végeznek, aminek 7,6 százaléka pozitív, az elhunytak száma napi átlagban 25.

Alexander de Croo miniszterelnök nem minősítette különösen súlyosnak a helyzetet, mégis intézkedéseket hoztak annak érdekében, hogy a kórházak ne váljanak túlterheltté. Ennek értelmében jövő héttől távoktatásra térnek át az alapfokú oktatásban is, ami a gyakorlatban egy heti online oktatást jelent, mert a következő két hétben húsvéti szünet miatt úgyis zárva lesznek az iskolák.

Bezárják a nem alapvető fontosságú üzleteket, ezekbe csak előzetes egyeztetés után lehet menni. A nagyobb áruházakban, mint például az IKEA, egyszerre maximum 50-en tartózkodhatnak. A fodrászoknak, kozmetikusoknak szintén és ismét be kell zárniuk. A nem szükséges külföldi utazásokat továbbra is tiltják és marad az este tíz és reggel hat óra közötti kijárási tilalom is. Mint ahogy az sem változik, hogy egy család csak legfeljebb egy személyt fogadhat otthonában. Két hete arról döntöttek, hogy a szabadban távolságtartással négy helyett tíz felnőtt tartózkodhat egy helyen, ezt most ismét négy személyben maximalizálták.

Ahol lehet, otthonról kell dolgozni. Akiknek be kell menniük a munkahelyükre, azoknak munkáltató köteles biztosítani a tesztelési lehetőséget.

Jan Jambon flamand miniszterelnök azt mondta, hogy az oltások révén már látszik a fény az alagút végén. Belgiumban valamivel több mint 1 millió ember kapta meg az első, 450 ezer pedig már a második oltását is.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feljelentést tesz Szél Bernadett, aki szerint kamionszámra hordják a szemetet egy természetvédelmi terület mellé

Feljelentést tesz Szél Bernadett, aki szerint kamionszámra hordják a szemetet egy természetvédelmi terület mellé

Család- vagy kerékpárosbarát védjegy is jöhet a hazai vendéglátásban

Család- vagy kerékpárosbarát védjegy is jöhet a hazai vendéglátásban

Megvan, milyen néven és mikor nyit a volt Tilos az Á

Megvan, milyen néven és mikor nyit a volt Tilos az Á