szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Egy uniós bírósági ítélet szerint ha valamin gondolkodni kell, akkor az nem lehet leíró jellegű.

Sikerrel támadta meg a Hell Energy Magyarország az EU védjegyhivatalának (EUIPO) azt a döntését, amellyel megtagadták 12 terméküknek uniós védjegy alá történő bejegyzését. Ezek különböző kávés készítmények, amelyek közül csak a “maláta kávé kivonatok” esetében adta meg a védjegyoltalmat az EUIPO, mert álláspontjuk szerint a többi készítmény megjelölése megkülönböztetésre nem alkalmas és a pusztán leíró jellegű.

A Hell Energy Magyarország az EUIPO határozatával szemben keresetet nyújtott be az Európai Unió Törvényszékéhez. A bíróság ítéletéből kitűnik, hogy ebben a kérdésben minden szónak jelentősége van: felhívják a figyelmet arra, hogy a védjegy egy olyan szóból áll (HELL), amely németül „világos”-t jelent, ezért először azt rögzítették, hogy az érintett vásárlóközönség, amely vonatkozásában a szóban forgó kizáró okot értékelni kell, a németül beszélő vásárlóközönség.

A védjegyhivatal szerint a németül beszélő fogyasztó számára a HELL megjelölés a német „Röstung” (pörkölés) főnév jelenléte nélkül is a szóban forgó áruk világos pörkölésű változataira fog utalni. Ebben talált kivetnivalót a Törvényszék, amely rámutatott arra, hogy az EUIPO nem határozott abban a kérdésben, hogy “az a világos jelleg, amelyre az EUIPO szerint a HELL megjelölés a németül beszélő vásárlóközönség számára további gondolkodás nélkül ténylegesen utal, a szóban forgó, egyébként inkább sötét színű áruk – vagyis a kávékészítmények – egyik jellemzőjének minősül-e.”

Tehát az uniós bíróság megsaccolta a német közönség IQ-ját és arra jutott, hogy számukra gondolati erőfeszítést igényel, hogy a HELL megjelölés és a szóban forgó áruk között a „világos pörkölés” gondolatán keresztül kapcsolatot teremtsen. Vagyis a világos pörkölés nem lehet egyszerűen leíró jellegű, mert jelentésének megértéséhez gondolkodni kell, ezért az EUIPO döntése nem állja meg a helyét.

Az EUIPO vitatott döntését ezzel megsemmisítették, ezért a védjegyhivatalnak most meg kell majd tennie azokat az intézkedéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy eleget tegyen a Törvényszék ítéletében foglaltaknak.

A dolog most itt tart, de nem biztos, hogy vége van, mert két hónapon belül fellebbezni lehet. Akit érdekelnek a részletek, itt olvashatja el az ítéletet teljes terjedelmében magyarul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!