szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Hamarosan megkezdődnek az intézményközi tárgyalások az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a tagállamok között az uniós vakcinaútlevéllel, hivatalos nevén digitális zöldigazolvánnyal kapcsolatban.

Az elnevezés nem közömbös, ugyanis a jelenlegi helyzet szerint ez a dokumentum tényeket rögzít, de nem fűz hozzá jogosultságot. Holott a tervezet célja az utazások és a szolgáltatásokhoz való hozzáférés egyszerűbbé tétele. Az Európai Parlament szerdán délelőtt folytatott vitát saját álláspontja kialakításáról, és azt követően meg is kezdték a szavazási folyamatot, amelynek eredményét csütörtökön délelőtt jelentik be.

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa a javaslat ismertetése során leszögezte, hogy ennek a dokumentumnak két nagyon fontos elvárásnak kell megfelelnie: a diszkriminációmentességnek és az adatvédelemnek. A digitális zöldigazolvánnyal (amely papíralapon is létezni fog) három tényt rögzít a tulajdonosával kapcsolatban:

  • rendelkezik koronavírus elleni oltással, vagy

  • negatív koronavírusteszttel, vagy

  • fél évnél nem régebben kigyógyult a betegségből.

Reynders arról beszélt, hogy olyan időszakra kell ez az igazolás, amikor még velünk van a vírus, de nincs mindenki beoltva. A cél az, hogy június második felében már működjön a rendszer, elmondása szerint a szükséges technikai előkészületek jól haladnak, az viszont a tagállamok döntése, hogy milyen további jogosítványokat fűznek hozzá.

A javaslat értelmében bármelyik oltás rákerülhet az igazolásra, azonban a tagállamok arra vállalnak kötelezettséget, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyottakat ismerik el egymás polgárai tekintetében kölcsönösen. Tulajdonképpen ezzel egy utazás során a karanténkötelezettséget lehet majd elkerülni. Ha valaki olyan oltást kapott, amely ezen a körön kívül van (például oroszt vagy kínait), akkor annak elismerésére és az azzal járó könnyítések biztosítására valamennyi tagállamnak joga van – saját döntése alapján. Ez szerepel az Európai Parlament állásfoglalás-tervezetében is.

Reynders kiemelte, hogy a tesztek mindenki számára megfizethetők kell legyenek. Ez egy olyan kérdés, amely felveti a hátrányos megkülönböztetés lehetőségét, hiszen ha valakinek a tesztért fizetnie kell annak érdekében, hogy hozzájusson az egyébként ingyenes igazoláshoz, akkor az a személy hátrányba kerül. A témáról folytatott vitában is sokszor előkerült ez a probléma, a legtöbb EP-képviselő azt javasolta, hogy a tesztek legyenek ingyenesek, és erről legyen egységes uniós szabályozás.

A liberális Sophie in't Veldt azt mondta, hogy

a szabad mozgás egy jog, nem privilégium, nem lehet érte pénzt kérni, nem lehet nemzeti szabályok sűrűjében utazni.

Mislav Kolakusic független képviselő szerint az oltás nem véd meg, mert továbbterjeszthetik a betegséget az oltottak is. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2020-ban a világon 7,8 milliárd ember nem kapta el a betegséget. Szerinte az, hogy most beoltjuk az egészségeseket, egy időzített bomba.

Több képviselő felvetette, hogy rossz az elnevezés, szerintük inkább “EU Covid–19 igazolvány”-nak kellene hívni az okmányt.

A magyar felszólalók közül Hidvéghi Balázs fideszes képviselőnek az volt az érzése, hogy még mindig nem a lényegről van szó. Úgy véli, jelenleg még mindig százmilliók nem jutnak az oltáshoz, de Magyarországon sokkal jobb a helyzet, mert nyugati és keleti oltásokat is használ.

Egy vakcinának nincs világnézete, csak hatásfoka

– jelentette ki, hozzátéve, hogy ezzel a “szerencsétlenkedéssel” az EU-ba vetett bizalom rendül meg. Hidvéghi Balázs kijelentette, hogy nem pótmegoldást, igazolványt, hanem oltást várnak az európaiak, s az oltások között nem lehet válogatni.

A momentumos Donáth Anna is elégedetlen volt a javaslattal, mert az csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyottakkal oltottak számára jelent előnyt, emiatt egymillió keleti vakcinával oltott magyar utazási jogosítványait szűkíti.

Ez elfogadhatatlan, nem európai

– szögezte le Donáth Anna. Arról is beszélt, hogy Orbán Viktor aláássa a magyarok nyugati vakcinákba vetett bizalmát, de a magyar miniszterelnök nem egyenlő a magyarokkal, és miatta nem lehet az ország lakóit büntetni.

A digitális zöldigazolást a tagállamok bocsátják majd ki, de egységes megjelenésűek lesznek, és ugyanazon adatbázis részei. Emiatt is mondta Frederica Ries, belga liberális képviselő, hogy “az egyéni tagállami kezdeményezéseket el kell fojtani”, az intézkedéseket pedig harmonizálni kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!