szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) bejelentette, hogy megkezdi a kínai Sinovac gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina uniós bevizsgálását. Ez nem azonos a Magyarországon is használt kínai – Sinopharm – oltással, de ugyanúgy elölt vírust tartalmaz.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A folyamatos felülvizsgálat elrendelése a gyártó cég által szolgáltatott laboratóriumi vizsgálatok (nem klinikai adatok) és a klinikai vizsgálatok előzetes eredményein alapul. Az EMA szerint “a tanulmányok azt sugallják, hogy a vakcina olyan antitestek termelését váltja ki, amelyek a SARS-CoV-2-t, a COVID–19-et okozó vírust célozzák meg, és elősegíthetik a betegség elleni védekezést”.

A Sinovac elölt koronavírust használ, amely felkészíti a szervezetet a fertőzés elleni védekezésre, de nem okozhat betegséget. Az uniós hatóság a vakcina hatékonyságát, biztonságosságát és minőségét értékeli, azt azonban egyelőre nem tudják megjósolni, hogy mikorra érhet véget ez a folyamat. A következő lépcső az lehet, amikor a gyógyszercég benyújtja a forgalomba hozatali engedély iránti kérelmet. Az erről alkotott gyógyszerhatósági ajánlás nyomán dönthet az Európai Bizottság az oltás unión belüli alkalmazhatóságáról.

Ezt az oltást néhány ázsiai, illetve dél- és közép-amerikai országban használják, Európában Törökország és Ukrajna rendelt belőle. A klinikai kísérletek igen eltérő eredményt hoztak, Brazíliában 50,7, Törökországban 83,5 százalékos hatékonyságot mutattak ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!