A 14. Sziget Fesztivál zárónapján teltház volt, ezzel a heti összlétszám elérte a tavalyi 385 ezres rekordot. Az évek óta gazdaságilag is sikeres rendezvény idén 50 millió forint nyereséget hozott.

Sziget fotóblog
Így látták a fesztivált  HVG fotósai.
Minden idők legváltozatosabb nemzetközi programfelhozatalával dicsekedhetett az ide Sziget – állítják a szervezők, akik eredetileg 44 zenekart vártak, azonban a londoni merényletkísérlet miatt, miután az angol hatóságok lezárták a fontosabb reptereket, a Coldcut és a Gomez nem tudott elindulni.

© Marton Szilvia
Itt volt azonban – mások mellett - a Placebo, a Franz Ferdinand, a Prodigy és Robert Plant valamint a Radiohead is, akik különgéppel jöttek a Szigetre. Az Egyesült Államokból 24 csapat jött, így az Iggy & The Stooges, a Scissor Sisters, a Sick Of It All vagy Living Colour.

Németországból 26 csapat érkezett, Franciaországból pedig 22 fellépő művész, illetve társulat. Maliból érkezett a Sziget világzenei helyszínére a mali korakirály, Toumani Diabaté. Kolumbiából Leonor Dely, valamint a Tumba y Quema Colombian Music Drums, mindketten az Afro-Latin színpad fellépőjeként. Indiai vendége is volt a Szigetnek: Angika Dance Company a Színházi- és Táncsátor, Jayanthi Subramaniam az Octopus Összművészeti helyszín programját színesítette.

Egy hét rövid története (Oldaltörés)

Első nap
Az „ottalvós” jegyesek több mint 70 százaléka elfoglalta már helyét a nulladik Szigetes napon. Glen Matlock Pretty Vacant-jéval indult az első nap Nagyszínpadának programja és Franz Ferdinándék zártak itt aznap, miközben Robert Plant bűvölte el közönségét a világzenei helyszínen és a Cradle of Filth zúzott a HammerWorld-ön. A Sziget erős nappal kezdett, 45 ezren voltak kíváncsiak a programokra.

Együttműködési nyilatkozatot írt alá a Sziget nyitónapján az Álom Sziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. és a Sziget Kulturális Szervezőiroda. A nyilatkozatban a Hajógyári-sziget déli részén nagyszabású beruházást kezdő Álom Sziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. garanciát vállal a Sziget jövőjének biztosítására. A dokumentum továbbá leszögezi: mindkét fél törekszik arra, hogy a Hajógyári-szigetet a III. kerület kulturális centrumává tegye.

Második nap
A Sziget második napján a Nagyszínpadon Jovanotti hozta a formáját, mintegy 20-25 ezer ember előtt, a világzenei helyszínen Goran Bregovic majd’ 12 ezer embert táncoltatott. A Sziget hangulatát összesen 46 ezren élvezték ezen a napon.

Harmadik nap
A Sziget harmadik napján, pénteken 50 ezer látogató követte a 200 program valamelyikét. A 840 m2-es 14 méter magas Nagyszínpad előtt közel 30 ezren voltak kíváncsiak a Scissor Sisters koncertjére.

Negyedik nap
A Rebeka, a Kispatak és számos örökbecsű melódia szerzője, Uhrin mester eltévedt a Sziget kultúrdzsungelében, a Radiohead koncertet nagyjából 50 ezren nézték. A Sziget negyedik napján összesen 63 ezren voltak.

2006. augusztus 12-én, szombaton este hét óra után pár perccel, a Sziget Nagyszínpada előtti területen közel 1700 önkéntes segítségével a CowParade Budapest szervezőinek sikerült kirakniuk a világ legnagyobb, tehenet ábrázoló mozaikképét. A Lossonczy Tamás nevéhez fűződő Riska és társai című tehénszobor képének kirakásához mindösszesen fél órára volt szüksége a szervezőknek, és az eső ellenére is csupán néhány tucat ember hiányzott ahhoz, hogy teljes legyen a kép.

Ötödik nap
A hét utolsó napján 55 ezer látogató vonzott a Sziget. A hétvége nagy szenzációja a német Theater Titanic: Firebirds című produkciója volt a Nagy Utcaszínházak helyszínén.

Hatodik nap
„Örülünk, hogy itt vagyunk” – kiáltotta népes közönségének - erős német akcentussal - a Beatsteaks frontembere, ezzel indítva hétfőn, a Sziget hatodik napján, a Nagyszínpad programját. A fesztivál utolsó előtti napján összesen 61 ezren látogattak ki a szigetre. Teltházas koncertet adott a Nagyszínpadon a Placebo – 50 ezer néző volt kíváncsi az együttes fellépésére. Megközelíteni sem lehetett a HammerWorld sátrát az Exploited koncert idején. Legalább háromszor annyian maradtak kint, mint ahányan beférnek. „Púposra” töltötte a Roma Sátrat a Parno Graszt. Paszab büszkesége sokkal több látogatót vonzott, mint a 1286 fős lakosságú szabolcsi község.

Hetedik nap
Az utolsó nap még számos programot ígért: Nagyszínpadon Iggy and The Stooges, Prodigy, a WAN2-n Gogol Bordello, s a Bahián mindig a Sziámi zárta a Szigetet. Bárányok megfigyelésére is nyílt lehetőség a kanadai Corpus utcaművészeinek jóvoltából a Vándor Vurstli területén, ahol a valóság a fantázia világával találkozott egy egyedi élő installációban, és bukolikus vidéki jelenetek épültek fel egy tipikus városi környezetben. Az óbudai rendőrkapitány szerint az idei Sziget semmivel nem "bűnösebb", mint a korábbi években volt. "Ez nem egy erőszakos rendezvény"- mondta.

„Nem bűnösebb” (Oldaltörés)

Összességében a tavalyihoz hasonló volt az egészségügyi helyzet is: mindenféle, orvosi szempontból súlyos probléma nélkül zajlott az egyhetes fesztivál. Kábítószerrel kapcsolatos probléma a tavalyinál kevesebb volt - ez 5 ellátást jelentett az idén. Több azonban az a bokasérülések száma, feltehetően az árvíz következtében visszamaradt talajviszonyok miatt.

A Sziget számokban

6000 ember 15 nap alatt építette fel a 76 hektáron elterülő Szigetet. A sátrak összterülete mintegy 30000 m2, legnagyobb a Party Aréna 2700 m2-es nagysátra, melynek tartozékait 4 kamion szállította a helyszínre. Bár a HammerWorld sátra kisebb („mindössze” 2400 m2) mint az Aréna, mégis a tartozékok elrendezése miatt ezt 5 kamion hozta a Szigetre.

A sátrakban, illetve az utakon a porfelverődés megelőzése érdekében burkolatot fektettek le a szervezők. A Sziget főbb útvonalaira 11 kamionnyi műanyag burkolatot fektettek le, míg a sátrakban 24000 m2 faburkolattal borították a talajt.

120 kamion szállított ki konténereket a rendezvényre, ezek közül 125 db vizes és kazánkonténer, 155 iroda, raktár, öltöző, tároló és egyéb. 20 kamionban kerítés és kordon érkezett, 4 kamion kábelt és kapcsolószekrényt hozott a Hajógyári szigetre.

7 napon át 80 ember és 4 targonca építette a - több mint 3500 négyzetméternyi – színpadokat, melyekhez az anyagot 18 kamion szállította le. Közülük a legnagyobb, a 840 m2 –es 14 m magas, 20 tonna teherbírású Nagyszínpad, melynek súlya több mint 80 tonna. A Nagyszínpadon 4 tonnányi világítás biztosította a koncertek látványosságát, 400.000 wattnyi teljesítménnyel, 80 intelligens lámpával.

MTI Itthon

Ujhelyi szerint a Sziget zászlóshajó

A fesztiválturizmus támogatását és a Sziget kiemelkedő turisztikai jelentőségét hangsúlyozta Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára a Sziget Fesztiválon tett látogatása alkalmával.

hvg.hu Fesztivál

Sziget 2006: hétvégi bulifotók!

Kövesse webkameránk képein élőben a HVG Café buliját! Kameránkon kívül fotósaink is kint vannak a szigeten, napi 50-60 kép között böngészhetnek a hvg.hu szigetes fotóblogján.

hvg.hu Fesztivál

46 ezren a Sziget második napján

A Sziget második napján a hangulat a tetőfokára hágott: csütörtökön a Nagyszínpadon Jovanotti hozta a formáját, mintegy 20-25 ezer ember előtt, a világzenei helyszínen Goran Bregovic majd’ 12 ezer embert táncoltatott. A Sziget hangulatát összesen 46 ezren élvezhették a fesztivál második napján.

hvg.hu Fesztivál

Sziget 2006: bulifotók és élő webkamera

Kövesse webkameránk képein élőben a HVG Café buliját! Kameránkon kívül fotósaink is kint vannak a szigeten, napi 50-60 kép között böngészhetnek a hvg.hu szigetes fotóblogján.

MTI Fesztivál

Tetőzött a Duna, nincs veszélyben a Sziget fesztivál

A Duna 603 centiméteren tetőzött pénteken Budapestnél, a Hajógyári-sziget csak nyolc méteres vízszint esetén veszélyeztetett, így a Sziget fesztivált nem fenyegeti az árhullám – mondta Demszky Gábor főpolgármester a Főváros Védelmi Bizottságának rendkívüli ülését követően szombaton.

Hadházy: Mélygarázsok épülnek az Orbán-család birtokán

Hadházy: Mélygarázsok épülnek az Orbán-család birtokán

Andy Vajna bizalmasa tanácsokat készül adni

Andy Vajna bizalmasa tanácsokat készül adni

Így még nem látta az ausztrál tűzvész pusztítását: előtte-utána fotók

Így még nem látta az ausztrál tűzvész pusztítását: előtte-utána fotók

Igazi biztonságot szeretne? iPhone-jával védheti Google-fiókját

Igazi biztonságot szeretne? iPhone-jával védheti Google-fiókját

"OK, a motor leáll" – ma ünnepli 90. születésnapját Buzz Aldrin, aki másodikként lépett a Holdra

"OK, a motor leáll" – ma ünnepli 90. születésnapját Buzz Aldrin, aki másodikként lépett a Holdra

Napi 414 forint jutott ételre tavaly egymillió magyarnak

Napi 414 forint jutott ételre tavaly egymillió magyarnak