szerző:
MTI

Akár több ezer is lehetett a bliccelők száma a 14. Sziget fesztiválon, ami milliós károkat okozhatott a szervezőknek - vélekedik annak cégnek a vezetője, amelynek munkatársai a belépőjegyeket ellenőrizték az óbudai megarendezvényen.

A Hajógyári-sziget nyári rendezvényén több mint 10 éve szolgálatot teljesítő Te-Sec Security vezetője, Gódor László elmondta: véleménye szerint "a fesztiválozók mintegy 2-5 százaléka valamilyen trükkel bejutva illegálisan mulatott a helyszínen. Ez egy erős napon, 50-60 ezer fizetővendég esetén akár két-háromezer embert is jelenthetett."

Sokan törekednek a buliköltségek lefaragására
(a hvg.hu fotóblogjához kattintson a képre!)
© Végel Dániel
Számítások szerint a napi 6000 forintos vagy a heti 25-30 ezer forintos jegyek, és az átlagosan 50-55 ezer napi fesztiválozó figyelembevételével az egyhetes rendezvényen összesen akár több mint 10 ezer ember is bliccelhetett több tíz milliós veszteséget okozva. A szakember, akinek jegyellenőrei a nap nagy részében folyamatosan és feltűnően szemlézték a szigetlakók érvényes belépését jelentő karszalagokat, elmondta: a hetijegyekkel rendelkezők között is sok volt a "illegálisan haszonleső": minden ötödik "trükkel próbált meg ügyeskedni". A cégvezető ezzel arra utalt, hogy a 25 ezer forintos "nem ottalvós" jegytulajdonosok közül sokan a drágább, 30 ezres "ottalvós" fesztiválozók jogait gyakorolták.

A Te-Sec Security 60 fős ellenőrcsapata ötös brigádokkal dolgozott, a csapatokban nyelveket beszélő, kommunikatív fiatalok mellett erősebb fizikumúak is voltak, hiszen napijegyek és pénz is volt náluk. Az ő munkájukat - több száz emberrel - nagyban segítette a Sziget biztonságáért elsődlegesen felelős hivatalos biztonsági cég is, főleg a beléptetéseknél. Gódor László szerint a bliccelők a két ellenőrző csapat közötti "hézagot" használhatták ki, amikor különböző trükkökkel jutottak be a fesztiválra. Az MTI munkatársa ezt maga is tapasztalhatta a Hajógyári-sziget H-hídi bejáratánál, ahol kerékpárral jutott át több rendkívül szolid ellenőrző ponton is.

A szakember szerint sokan úgy "lógtak be", hogy a fellépőkkel közös buszon érkeztek, ezzel kihasználva az enyhébb ellenőrzést, de akadtak olyanok is, akik a fesztivál "mínusz első napján" még dolgozókként vertek sátrat a bázison. Mivel a jegyellenőrök sötétben nem képesek annyira hatékony kontrollra, így este, a koncertek csúcspontjakor nagyon sok illegális szigetelő vegyülhetett el a tömegben - vélte Gódor László.

Bár az egyre hatékonyabb ellenőrzési szisztéma miatt évről évre csökken ezeknek a száma, a rendezvényen hivatalosan dolgozóként megjelentek 20 százaléka így is "végigpotyázta" a fesztiválhetet - tette hozzá. A jegyellenőrök főnöke számos praktikát is megosztott arra vonatkozóan, hogy a leleményes bliccelők milyen technikákat alkalmazva jutottak be a Szigetre. Ezek közül talán a legmeglepőbb egy "visszatérő renitens", aki idén ismét egy kék színű tejeszacskó-karszalaggal próbálkozott, de volt sörös dobozból kivágott heti karszalagos is a palettán. Őket, akárcsak sok más jogtalan szigetlakókat, a jegyellenőrök csapata vagy új jegy vásárlására vette rá, vagy kikísérte a Hajógyári-szigetről.

hvg.hu Fesztivál

Sziget 2006: hétvégi bulifotók!

Kövesse webkameránk képein élőben a HVG Café buliját! Kameránkon kívül fotósaink is kint vannak a szigeten, napi 50-60 kép között böngészhetnek a hvg.hu szigetes fotóblogján.

MTI Itthon

Ujhelyi szerint a Sziget zászlóshajó

A fesztiválturizmus támogatását és a Sziget kiemelkedő turisztikai jelentőségét hangsúlyozta Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára a Sziget Fesztiválon tett látogatása alkalmával.

MTI Fesztivál

Tetőzött a Duna, nincs veszélyben a Sziget fesztivál

A Duna 603 centiméteren tetőzött pénteken Budapestnél, a Hajógyári-sziget csak nyolc méteres vízszint esetén veszélyeztetett, így a Sziget fesztivált nem fenyegeti az árhullám – mondta Demszky Gábor főpolgármester a Főváros Védelmi Bizottságának rendkívüli ülését követően szombaton.

„Azt kockáztatjuk, hogy egy üres világban fogunk élni”

„Azt kockáztatjuk, hogy egy üres világban fogunk élni”

Negyvennégy gyöngyöspatai már nyilatkozott is, hogyan kéri a kártérítést

Negyvennégy gyöngyöspatai már nyilatkozott is, hogyan kéri a kártérítést

Kiszivárgott, milyenek lehetnek a Magyarországra is érkező Samsung Galaxy S20 telefonok

Kiszivárgott, milyenek lehetnek a Magyarországra is érkező Samsung Galaxy S20 telefonok

Visszavonul Juhász Roland

Visszavonul Juhász Roland

Radar360: Lemondással vonta le a tanulságot a fideszes képviselő

Radar360: Lemondással vonta le a tanulságot a fideszes képviselő

Kihalás fenyegeti a kacsacsőrű emlőst

Kihalás fenyegeti a kacsacsőrű emlőst