Mi is az a smoothie? - recept

Mi is az a smoothie? - recept

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A legtöbb gyümölcslével kapcsolatban jogosan tevődik fel a kérdés, vajon milyen adalékanyagokat tartalmazhat még a benne lévő gyümölcsökön kívül. Nos, most Magyarországra is eljutott egy olyan változat, amivel kapcsolatban ezt a kérdést kipipálhatjuk, csak gyümölcs, és semmi más. Ráadásul mi magunk is elkészíthetjük.

A gyümölcsfogyasztás egészségügyi hatásairól már sokszor írtunk, nem kétséges, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásból egyetlen nap sem hiányozhat. Ám ha valaki nem kedveli annyira magában a nyers gyümölcsöt, annak tökéletes választás lehet az úgynevezett smoothie (szmúdi), amelyből többféle is van a piacon, ám a beavatottak egy londoni cég, az Innocent Drinks termékét tartják a csúcsnak. Leginkább azért, mert kizárólag gyümölcsből készítik italaikat, amit aztán 250 milliliteres, száz százalékban újrahasznosítható műanyag palackba töltenek.

Ráadául igen sokféle változatban: megtalálhatjuk az alma, narancs, eper, banán, ananász, és a legkülönfélébb egzotikus és bogyósgyümölcsök számos keverékét. Az ötlet egyébként 1998-ban három egyetemista fejéből pattant ki,akik egy 1998-as londoni zenei fesztiválon kezdték árulni a maguk készítette gyümölcslevet.Akkora sikerük volt,hogy a következő évben már céget is alapithattak. Az alapítók egyike,Richard Reed járt most Magyarországon.A hazai forgalmazás bejelentésének apropóján, a Baldaszti's Grandban tartott bemutatón lehetőségünk volt többfélét is megkóstolni, és állítjuk, remek az ízük és az állaguk. Egyetlen gyengéjük, hogy hiába a rövid ideig, alacsony hőfokon történő pasztőrözés, az igazán friss ízt mégsem tudja tökéletesen visszahozni egy palackozott termék. Kevésbé karakteres, és nem feltétlenül ismerhető fel valamennyi gyümölcs íze, ami belekerült. Mindenesetre, a napi rohanó tempóban igen jó választás, ha megszomjazunk. Aztán, ha van időnk, akár  otthon, mi magunk is készíthetünk ilyen italt, mert ez esetben aligha van, mit reklamálnunk.

©

A cég egyébként nem fél attól, hogy saját magának támasszon konkurenciát, ráadásul a saját vevői által. Nemrég ugyanis saját receptkönyvvel ált elő, igenis azt népszerűsítve, hogy készítsük el otthon ezeket a leveket. S mivel a megvásárolható italok sem tartalmaznak a gyümölcsökön kívül mást, gyakorlatilag ugyanazokat az italokat kapjuk otthon is, ráadásul olcsóbban. Kedvcsinálóként mi is megosztunk most egy receptet. Érdemes kipróbálni.

Gránátalma és áfonya smoothie

A gránátalma kiváló antioxidáns-forrás, a nátha és influenzaszezonban pedig amúgy is jól jön az immunrendszer erősítése. A gyümölcslé elkészítéséhez (egy adaghoz) szükségünk lesz: 1 almára, 1 gránátalmára, pár szem áfonyára, fél banánra és 1 narancsra.

Az almát vágjuk cikkekre, tegyük a gyümölcscentrifugába, majd az almalét öntsük a turmixgépbe (de használhatunk botmixert is). Facsarjuk ki a narancsot, és a levét szintén öntsük a turmixgépbe. Negyedeljük a gránátalmát, trávolítsuk el a héját, és tegyük a magokat a gyümölcscentrifugába. Az így készült levet is töltsük a turmixgépbe, az áfonyával és a fél banánnal együtt. Turmixoljuk addig, amíg krémes állagú lesz.