szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az olasz családok 59 százaléka nem dobja ki az ételmaradékot, hanem újra felhasználja főzéshez - áll a Coldiretti olasz élelmiszertermelő szövetség tanulmányában, amelyet pénteken tettek közzé. A takarékosság oka a gazdasági válság.

Legyen az tészta, kenyér vagy zöldség, az olasz családok az utóbbi időben újrahasznosítják a maradékot ételeikben, ami a tanulmány szerint jól példázza, hogy a megszorító gazdasági intézkedések és a munkanélküliség miként sújtja az embereket.

Olaszországban - amelynek lakossága híres kulináris szenvedélyéről - korábban évente 10 millió tonna élelem került a szemétbe 11 milliárd euró értékben.

"Számos olyan ételrecept ismert, amely maradékokból is készíthető. Csak egy kis találékonyság kell hozzá, és ízletes húsgombócok süthetők maradék marhasültből, tojásból, már megszikkadt kenyérből és sajtból" - mondta Sergio Marini, a Coldiretti elnöke a tanulmány sajtóismertetésén.

Hozzátette, hogy az olasz családok 25 százaléka szegénységgel küszködik, és 3 százalékkal több a nehéz helyzetbe jutott família, mint egy évvel korábban.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!