szerző:
Haulitus Anikó

Nagyanyáink zabpelyhe, amellyel a sápkóros gyerekeket és az ideges gyomrú férfiembereket vajákolták, manapság ismét kezd a trendi alapanyagok közé besorolni. Bár valószínűleg még mindig sokan elküldenének minket Kukutyinba zabot hegyezni, ha a reggeli hagymás rántottájukat le akarnánk cserélni a már hangzásra sem túl vonzó vizes zabnyákra, kására. Viszont a kásán túl nagyon is vannak ötleteink.

Az adúász természetesen az, hogy a zabpehely nagyon egészséges. De egyrészt nem hiszünk az efféle ex katedra kijelentések önmagában megálló, elsöprő meggyőző erejében. Másrészt meg egyáltalán, minek ajánlgatnánk olyasmit, ami nem az.  

Érvek a zabpehely fogyasztása mellett

Mindenekelőtt az igazán jó hírünk, hogy fogyókurázók, diétázók és cukorbetegek is bátran felvehetik a repertoárjukba, de vegyük csak sorba áldásos hatásait.

Már kis mennyiségben való rendszeres fogyasztása is csökkenti a koleszterinszintet, így véd a szív- és érrendszeri betegségektől is. Gyulladásgátló, s jótékony hatással van az idegrendszerre is. Magas rosttartalma biztosítja a jó emésztést, és mivel a glikémiás indexe (ami a szénhidrátok felszívódásának gyorsaságát jelöli) közepes, így elég hosszan teltségérzetet biztosít. Ásványi anyagokban gazdag, megtalálható benne az alumínium, a cink, a foszfor, a kálium, a kalcium, a kobalt, a magnézium, a vas, és tekintélyes fehérjetartalommal bír, valamint az elvárható antioxidánsok is megtalálhatóak benne. Magas a B- és E-vitamin-tartalma.

Rendszeres fogyasztása jót tesz hajnak és a bőrnek is, nem véletlenül tartják természetes "szépségforrásnak" (tessék csak belegondolni, hány nőcis lapban találkoztunk már zabos arcpakolással).

Ötletek a zabpehely felhasználásához

 – Fasírt készítésekor kicsit tejbe áztatva, kinyomkodva helyettesíthetjük vele a zsemlét.

– Ha apróra őröljük, akkor ropogósabb lesz tőle a rántott húsok, bundázott zöldségek panírja, és enyhe dióízt is kölcsönöz, az olajos magvak allergénje nélkül.

– Levesekbe, főzelékekbe érdemes adni a hagyományos rántás, de még a habarás helyett is két-három evőkanállal, ezzel besűrítjük az ételeket, és növeljük a rosttartalmukat.

– Ha friss, lédúsabb gyümölccsel készítünk édességet, süteményt, érdemes szintén pár kanállal hozzátenni az előírt alapanyagokhoz, mert a zabpehely nagyon jól magába szívja a nedvességet, így nem ázik el a tészta.

– A zabpehely ún. szétválasztó tulajdonággal is bír, nem engedi, hogy leégjen, letapadjon az étel. Szinte bármilyen fogáshoz, igen, akár a reggeli tojásrántottánkhoz is érdemes egy-egy evőkanállal hozzácsapni.

– A zabpehelyből készült lisztet bármilyen típusú liszt helyett használhatjuk, sokkal kevésbé terheli meg a szervezetet.

– A tehéntejet kiváltva készíthetünk belőle olyan innivalót, amit laktózérzékenyek is bátran kortyolhatnak.

– Végül egy jó tanács: legyünk óvatosak a boltokban kapható müzlikkel, gabonapelyhekkel. Minden esetben olvassuk el az összetevőket, mert sok esetben komoly cukortartalommal dúsítva kerülnek forgalomba a reggeliző pelyhek, müzlik, szeletek. Ezeket is elkészíthetjük otthon, olcsóbban és egészségesebben.

©

 Zabtej házilag

Egyre többen próbálják a tehéntejet más készítménnyel helyettesíteni, akkor is ha nem laktózérzékenyek. Íme egy zabtejrecept, ami házilag a bolti ár töredékért elkészíthető. 

 Hozzávalók:

1 bögre zabpehely

1 bögre zabkorpa

6 bögre víz

Elkészítés: 

A zabpelyhet egy teflonserpenyőben szárazon kicsit megpirítjuk, majd beletesszük a turmixgépbe a zabkorpával együtt. Felöntjük a vízzel, és pár percig turmixoljuk. Légmentesen záródó üvegbe öntjük.

Elkészíthetjük zabkorpa nélkül is, 2 rész zabpehellyel, és 6 rész vízzel  – érdemes kipróbálni mindkét változatot, hogy eldöntsük, melyik ízlik jobban.

Kedvünk szerint ízesíthetjük vaníliával, kókusz-, csokoládéreszelékkel.

Egyszerű müzli 

Hozzávalók:

4 csésze zabpehely

1/2 csésze kókuszreszelék

3/4 csésze mazsola

1 csapott mokkáskanálnyi só

1 vaníliás rúd kikapart belseje

csipetnyi só

1/2 csésze víz

1/4 csésze olaj

Elkészítés:

A kókuszreszelék és a zabpehely kivételével minden hozzávalót turmixba teszünk, és krémes állagúra összeturmixolunk. Előbb összekeverjük a pelyhet és a kókuszreszeléket, majd alaposan beledolgozzuk a turmixolt egyvelegbe. Az egészet vékonyan kiolajozott tepsibe öntjük, és 150 fokos sütőben negyedórán át sütjük, majd levesszük 70 fokra a hőt, és hagyjuk a müzlit szikkadni. A sütőből kivéve, még mielőtt teljesen kihűlne, feldaraboljuk. 

Zöldséges, sonkás, sajtos zablepény

Hozzávalók:

50 dkg vegyes zöldség

12 dkg zabliszt

10 dkg zabpehely

4 tojás

10 dkg reszelt sajt

10 dkg kockára vágott sonka

 3 gerezd zúzott fokhagyma

2 dl tej

frissen őrölt fekete bors

1 csokor apróra vágott petrezselyem

 olaj a sütéshez

Elkészítés:

A zöldséget vágjuk apróra, majd kevés sós vízben pároljuk puhára.

A tojássárgáját és fehérjét válasszuk külön, a fehérjéből verjünk kemény habot.

A tojássárgáját keverjük el a liszttel, a tejjel és a fűszerekkel. Egy fakanállal óvatosan dolgozzuk össze a lisztes keveréket a puhára főtt zöldséggel, a fokhagymával és a petrezselyemmel. Adjuk hozzá a zabpelyhet, a reszelt sajtot és a kockára vagy csíkokra vágott sonkát. Majd végül óvatosan forgassuk bele a keményre vert tojásfehérjehabot.

Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, és evőkanállal szaggassunk lepénykéket a masszából.

Mindkét felükön süssük aranysárgára. Szűrőlapáttal szedjük papírtörlőre, hogy felitassuk a felesleges olajat.

Tipp: Önmagában is finom, de kínálhatunk hozzá friss, aprított zöldfűszerrel – snidling, medvehagyma, kapor – kikevert joghurtos vagy tejfölös mártogatót.

©

Zabpelyhes tallér

Hozzávalók:    

3 dl zabpehely     

2,5 dl vaj

½ bögre barna cukor

2 tojás

4 dl zabliszt

1 teáskanál fahéj

Fél mokkáskanál őrölt szerecsendió

1 teáskanál szódabikarbóna

½  bögre mazsola

½ bögre apróra tört étcsokoládé

1 evőkanál vaníliaesszencia

½ bögre lecsöpögetett magozott meggy

½  dl rum

Elkészítés:

A mazsolára ráöntjük a rumot, és annyi meleg vizet, amennyi ellepi. Hagyjuk állni, hogy kicsit megszívja magát.

Egy tálban a puha vajat kikeverjük a barna cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vanília esszenciát.

Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a fahéjat, a szerecsendiót és a szódabikarbónát, valamint az apróra tört csokoládét. Egy fakanállal összedolgozzuk a lisztes és tojásos- vajas keveréket, majd óvatosan hozzákeverjük a zabpelyhet, a lecsepegtetett mazsolát és a meggyet. Egy-másfél órára hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A masszából diónyi nagyságú gombócokat formálunk, és a sütőlapra rakosgatjuk, de ne egymáshoz túl közel. Egy evőkanál domború felével lelapogatjuk a gombócokat. De ne nyomkodjuk le túlságosan, mert sütés közben úgyis kicsit szétterülnek.

8 -9 percig sütjük, majd kivesszük, és a sütőlapon hagyjuk kihűlni. Ne lepődjünk meg, a sütőből kivéve még eléggé puha az állaga, de ahogyan hűl, úgy meg is keményedik.

Tipp: Készíthetjük a magozott meggy vagy a tört étcsoki helyett kókuszreszelékkel, csonthéjas magvak keverékével, aszalt gyümölcsökkel is.

 

  

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A semmiből jelentkezett be egy tetszhalott, önkormányzati alapítású egyesület a 18. kerületi választásra

A semmiből jelentkezett be egy tetszhalott, önkormányzati alapítású egyesület a 18. kerületi választásra

Szélcsatornába vitte az Apple az iPhone 11 Prót, látványos lett a végeredmény – videó

Szélcsatornába vitte az Apple az iPhone 11 Prót, látványos lett a végeredmény – videó

Megszólalt a Líbiában megsérült magyar fotós: két méterre csapódott be mellé a rakéta

Megszólalt a Líbiában megsérült magyar fotós: két méterre csapódott be mellé a rakéta

Ne egyenek kutyát, mert elriasztják a turistákat - kérik Vietnam legnagyobb városában

Ne egyenek kutyát, mert elriasztják a turistákat - kérik Vietnam legnagyobb városában

Nemzetközi hárfafesztivál lesz Gödöllőn hangszerkiállítással

Nemzetközi hárfafesztivál lesz Gödöllőn hangszerkiállítással

Visszatér Budapestre a Simply Red

Visszatér Budapestre a Simply Red