szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX kicsiny, 47,04 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 21.768,76 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 24,9 milliárd forint volt, a vezető részvények az erősödő Mol kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

 Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője szerint a reggeli pánik enyhült ugyan, de a befektetők óvatosak és a hangulat továbbra sem jó. A nyitást követően az olasz államadóssággal kapcsolatos aggodalmak miatt több mint 400 pontot zuhant az index, nap közben azonban ledolgozta veszteségét és a hétfőihez hasonló szinten zárt.

Aggodalomra adott azonban okot a svájci frank erősödése, amely a forinttal szemben az újabb történelmi csúcsnak számító 233-as szint fölé erősödött délelőtt és később ugyan gyengült, de az árfolyam nem tudott tartósan megkapaszkodni a 230-as szint alatt. Látványos javulásra az üzletkötő a továbbra is meglévő befektetői aggodalmak miatt nem számít.

Fontos szintekhez érkeztek a BÉT-en az árfolyamok, közöttük az OTP-é, amelyik megközelítette az 5.300 forintos támaszt, onnan pattant vissza.

Varga Zoltán, a QUAESTOR Csoport elemzője is azt emelte ki, hogy enyhült a pánikhangulat a tőzsdéken, "a reggeli hatalmas zuhanások után délutánra megnyugodtak a kedélyek". A hazai piac is jól teljesített, különösen a Molt kedvelték a befektetők. Amennyiben a következő napokban nem érkeznek újabb negatív hírek az európai adósságválsággal kapcsolatban, folytatódhat a felpattanás a piacokon az elemző szerint.

A vezető részvények közül a Mol 430 forinttal, 2,13 százalékkal 20.600 forintra erősödött, 4,1 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 68 forinttal, 1,22 százalékkal 5.495 forintra csökkent, forgalmuk 17,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 0,71 százalékkal 558 forintra esett, forgalma 1,2 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 595 forinttal, 1,61 százalékkal 36.305 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,6 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 93,8 millió forintos forgalom mellett 110 forinttal, 0,59 százalékkal 18.395 forintra csökkentette értékét.

A BUMIX 1.758,81 ponton zárt kedden, ez 10,35 pontos, 0,59 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz viszonyítva.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!